Zdravje

Nikoli se ne smemo sprijazniti z bolečino

Sonja Javornik
16. 7. 2014, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ljubljanski salon Studio 4 poleg frizerskih in kozmetičnih storitev ponuja tudi strokovno fizioterapevtsko pomoč. Diplomirani fizioterapevt Izidor Ivanović ima že veliko izkušenj s pomočjo tako mladim kot starim, profesionalnim športnikom, pa tudi takim, ki ne počnejo kaj dosti težjega, kot nosijo žlice k ustom …

Mare Vaupotič/Zaklop

Katere vrhunske športnike zdravite?

O konkretnih imenih ne morem govoriti zaradi poklicne etike, vendar so nekateri med njimi zelo znani. Od nogometašev do biatloncev, košarkarjev, … – skratka vsi športni profili, ki potrebujejo pomoč, so pri nas dobrodošli.

Kako vemo, kdaj bi se morali odpraviti k fizioterapevtu, in ne k zdravniku?

Fizioterapevt lahko pomaga, ko pride do različnih bolečin, ki trajajo že dalj časa. Če pride do športnih poškodb, bi priporočal obisk fizioterapevta, saj imamo toliko znanja, da lahko ljudi usmerimo tudi naprej k specialistom, če je treba. 

Ali lahko pomagate tudi pri bolečinah zaradi sedečega dela in dela ob računalniku?

Seveda lahko. To so poškodbe, ki nastanejo kot posledica vsakodnevnega življenja. To so mikropoškodbe, ki se skozi leta seštevajo in tako pride do kroničnih bolečin. Ker sprva teh bolečin niti ne zaznavamo, se čez čas pokažejo v obliki bolečine kot alarmna lučka. Če bolečin nismo sposobni sami odstraniti, je potrebna strokovna pomoč. Fizioterapevti smo zelo močni na področju kroničnih bolečin, kar pa zadeva različne zvine, natege mišic in podobno, je nastop fizioterapevta malo drugačen. Oboleli predel je treba takoj zaščititi in mu dovajati toploto ali hlad, da omilimo vnetni proces. 

Mare Vaupotič/Zaklop

Ali lahko pri kroničnih bolečinah bolj pomagate kot zdravniki?

Vsekakor, še zlasti če bolečine izvirajo iz mišičnega sistema. Naše telo je ovito v nekakšno ovojnico, telo pa deluje kot velika vreča gela. Manjši sunek v eno stran lahko povzroči veliko deformacijo celotne vreče. Če imate težave z gležnjem, je treba poškodbo čim prej pozdraviti, da se bolečine ne preselijo drugam po telesu, v kolke ali celo hrbtenico.

Kaj pravite o bolečinah v zvezi z revmo? Bi se morali z njimi sprijazniti ali je tudi pri teh primerih mogoča pomoč?

Revmatologinja se je v šestdesetih letih usmerila v drugo področje in je bila že na pravi poti, zato te kronične bolezni, ki jih imenujemo neofascialni sindromi, lahko zdravimo. Nikoli se ne smemo sprijazniti z bolečino! Vedno poudarjam, da je treba nujno poiskati pomoč, če bolečina traja več kot dva tedna in se ne izboljšuje.