Slovenija

Gozdarstva se bomo učili od Bavarcev

STA/G.G.
16. 7. 2014, 20.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Slovenija bo na Bavarsko poslala predstavnika, ki bo opravil pripravništvo v tamkajšnjem deželnem gozdarskem podjetju, kakršno se je po ledeni ujmi obetalo tudi pri nas, je kot enega od dosežkov obiska Bavarske navedel odhajajoči minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Še vedno namreč upa, da bo tako podjetje zaživelo tudi v Sloveniji.

Židan je danes ob robu prvega dne obiska v omenjeni nemški zvezni deželi pojasnil, da je imel z bavarskim kolegom Helmutom Brunnerjem dolg delovni sestanek. Brunner mu je med drugim predstavil njihov model gozdarstva, v tej luči pa tudi bavarsko deželno gozdarsko podjetje. Le to je bilo ustanovljeno leta 2005.

Prvo leto se je še učilo in kdaj tudi klecnilo, lani pa je ustvarilo že 70 milijonov dobička, ki se je stekel v deželni proračun, je opozoril Židan. Ob tem je izrazil obžalovanje, da slovenska politika po februarski ledeni ujmi ni zmogla dovolj razuma za ustanovitev državne družbe za upravljanje in gospodarjenje z državnim gozdom. A sam je prepričan, da bo do tega prej ali slej vendarle prišlo. "To je model, ki ga je uporabila večina uspešnih evropskih držav," je zatrdil.

Na podlagi tega prepričanja se je danes z bavarskim kolegom dogovoril za pripravništvo predstavnika Slovenije v tamkajšnjem gozdarskem podjetju. Pripravnik naj bi šel skozi vso strukturo družbe - od uprave do regionalnih izpostav -, opravljal pa naj bi tudi fizična dela. S pridobljenim znanjem naj bi se nato vrnil nazaj v Slovenijo.

Ministra sta se pogovarjala tudi o četrtkovi poslovni konferenci, ki se je bodo udeležila pomembna slovenska in nemška podjetja s področja gozdarstva in lesarstva in od katere Židan pričakuje napredek pri prodaji lesnih proizvodov in viškov lesa v Nemčijo ter nemških investicijah v Sloveniji. Dotaknila sta se še izvajanja kmetijske reforme v Sloveniji in na Bavarskem, pri čemer sta bila kritična do nerazumnih predlogov nekaterih evropskih držav, kot je predčasni padec mlečnih kvot. To naj bi namreč lahko ogrozilo proizvodnjo mleka.