Slovenija

Največja zmaga za BiH pred evropskim sodiščem

STA/G.G.
16. 7. 2014, 18.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

"Presrečna sem, saj se je danes dokončno potrdilo, da je evropsko sodišče resnično neodvisno sodišče in ne politično sodišče. To je največja bitka, ki jo je BiH doslej vodila in dobila pred evropskim sodiščem," je današnjo odločitev glede starih deviznih vlog komentirala Monika Mijić, predstavnica sveta ministrov BiH na sodišču v Strasbourgu.

Reuters
"Po 23 letih, odkar se vleče problem starih deviznih vlog v Ljubljanski banki, je končno enkrat za vselej rešeno vprašanje, kdo je odgovoren za kršitev pravic do premoženja, kdo je odgovoren za krajo prihrankov navadnih ljudi v BiH in na Hrvaškem," je bila ob današnjem izreku sodbe velikega senata Evropskega sodišča za človekove pravice navdušena Mijićeva.

Kot je še poudarila v izjavi za slovenske medije, so vsi narodi v nekdanji SFRJ Ljubljanski banki pogostokrat verjeli celo bolj kot lastni državi. To se je na primer pokazalo na Hrvaškem, ki je svojim varčevalcem LB omogočila, da zahtevke prenesejo na Republiko Hrvaško, a se mnogi prav iz zaupanja v LB za to niso odločili. "Na žalost pa je Ljubljanska banka oziroma Republika Slovenija (...) izdala zaupanje teh ljudi. In ne le izdala zaupanje, ampak pokradla njihov denar, in danes je to pred tem sodiščem končno potrjeno."

Glede finančnih razsežnosti današnje sodbe je Mijićeva lahko povedala le to, da dolg do varčevalcev v BiH po njihovih podatkih znaša okoli 250 milijonov mark brez obresti, to je bilo stanje leta 1991. Koliko bi lahko znesek narasel skupaj z obrestmi, ni želela ugibati.

Je pa bila zelo jasna v odgovoru na vprašanje, ali ne misli, da je takšen finančni zalogaj za Slovenijo, ki je že tako ali tako v velikih težavah, trenutno prevelik. "Finančnih težav Slovenije, ki je nastala in se gospodarsko razvila prav na osnovi prihrankov, zbranih skozi Ljubljansko banko, in finančnih težav BiH, ki je bila v krvavi štiriletni vojni povsem uničena, ni mogoče primerjati. Torej, če je BiH z vsemi svojimi težavami lahko vrnila prihranke v domačih bankah, resnično ne vidim razloga, da tudi Republika Slovenija tega ne bi mogla storiti."