Zdravje

Tveganje za nenadno smrt dojenčkov

STA/M.J.
15. 7. 2014, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Spanje v isti postelji s starši je največji dejavnik tveganja za nenadno smrt dojenčkov, je pokazala ameriška raziskava. Kar 69 odstotkov dojenčkov, ki so nenadoma umrli med spanjem, si je namreč v času smrti delilo posteljo z drugo osebo.

Twitter (simbolna fotografija)
Ugotovitve so znanstveniki osnovali na podatkih iz 24 ameriških zveznih držav med letoma 2004 in 2012 o 8207 dojenčkih, ki so nenadno preminuli med spanjem, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Raziskovalci so ugotovili, da je tveganje različno glede na otrokovo starost.

Za otroke do treh mesecev je bolj verjetno, da umrejo med spanjem, kot za tiste v starosti od štiri do 12 mesecev. Med mlajšimi, ki so umrli med spanjem, jih je 73,8 odstotka spalo v isti postelji z odraslo osebo, med starejšimi pa je bilo takih 58,9 odstotka.

Pri starejših dojenčkih, ki so umrli, so v večji meri odkrili, da so spali na trebuhu ter bili obdani z odejami in plišastimi igračami. Ameriška akademija za pediatrijo je zato priporočila, naj dojenček spi na hrbtu, na čvrsti podlagi, v svoji posteljici ter da ni obdan z blazinami, odejami in igračami.