Svet

V teh državah je božič prepovedan

G.G.
24. 12. 2015, 16.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Milijoni po svetu praznujejo božič, v treh državah pa je javno praznovanje prepovedano. Zagrožena je celo zaporna kazen.

Profimedia
Brunejski sultan meni, da bi božično praznovanje kvarno vplivalo na prebivalce.

Somalija

V državi, ki jo je več kot desetletje vojn in bojev med različnimi klani, povsem opustošilo, so oblasti v torek izdale odlok, ki prepoveduje praznovanje božiča v javnosti. Minister za verske zadeve je po državnem radiu sporočil, da velja ničelna toleranca za neislamske praznike ter dodal, da bo s tem povečana tudi varnost med državljani.

Tadžikistan

V tej srednjeazijski državi, ki je bila nekoč del Sovjetske zveze, so že leta 2013 prepovedali Dedka mraza. Po novem je prepovedano tudi javno praznovanje božiča, v šolah se ne smejo pojavljati okrašena božična drevesca, dovoljeni pa niso niti novoletni ognjemeti.

Brunej

Božične radosti so tabu tema tudi za 400 tisoč prebivalcev sultanata Brunej. Sultan Hasanal Bolkija je lani uvedel  stroge islamske zakone. Med te spada tudi javno praznovanje božiča. Če koga zalotijo pri petju božičnih pesmih in okraševanju, ga lahko čaka do 20 tisoč evrov denarne kazni in do pet let zaporne kazni.