Svet

Prijeli so mamilarskega kralja El Chapa Guzmana

STA
8. 1. 2016, 20.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mehiške oblasti so uspešno prijele mamilarskega kralja Joaquina Guzmana "El Chapa", ki je pred šestimi meseci pobegnil iz strogo varovanega zapora, je danes v Ciudad de Mexicu sporočil mehiški predsednik Enrique Pena Nieto.

"El Chapo"

Predsednik je novico o prijetju enega najbolj zloglasnih mehiških kriminalcev sporočil preko Twitterja. "Misija opravljena. Prijeli smo ga. Rad bi obvestil Mehičane, da je bil Joaquin Guzman Loera aretiran," je zapisal. Avtentičnost sporočila so za francosko tiskovno agencijo potrdili tudi v predsednikovem uradu.

Guzman je 11. julija pobegnil iz strogo varovanega zapora Altiplano. Pobegnil je preko približno 1,5-kilometrskega predora iz kopalnice njegove celice.

Več podrobnosti naj bi PenaNieto sporočil pozneje na novinarski konferenci.

Guzman je 11. julija pobegnil iz strogo varovanega zapora Altiplano. Pobegnil je preko približno 1,5-kilometrskega predora iz kopalnice njegove celice.

Zatem je pobegnil v zvezno državo Queretaro, od koder ga je pilot, ki je delal za njegov mamilarski kartel Sinaloa, odpeljal na območje, "kjer si je našel zatočišče".

58-letni Guzman, čigar kartel Sinaloa pošilja mamila po vsem svetu, velja za najbolj iskanega mamilarskega kralja. Mehiška vlada je za njegovo prijetje ponudila 3,8 milijona ameriških dolarjev (3,4 milijona evrov) nagrade.

To je bil sicer že drugi pobeg Guzmana iz zapora v zadnjih 14 letih. Prvič je pobegnil iz zapora leta 2001, a so ga 13 let kasneje znova prijeli.