Slovenija

Vodje sekte Happy, happy spet ni bilo na sodišče

T.R.
9. 1. 2016, 06.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vodja sekte Happy, happy in zastopnica podjetja Sina 5, 44-letna Špela Peternel, v javnosti znana po tem, da naj bi izvajala energetske treninge, včeraj spet ni prestopila praga hrama pravice. Razlog naj bi bila huda bolezen. Če sodišču ne bo poslala ustreznega opravičila, je tožilka predlagala sodnici, naj se obtoženko vtakne v pripor.

Svet24
Špela Peternel se že dvakrat zapovrstjo ni udeležila predobravnavnega naroka. Poraja se sum, da se izmika sojenju.

Pred ljubljansko okrožno sodnico Jasmino Javornik je včeraj, kakor na prejšnjem predobravnavnem naroku decembra lani, zevala prazna zatožna klop. Kot je pojasnil odvetnik Peternelove Ismet Mahmuljin, je ponoči prejel SMS-sporočilo njenega prijatelja (s katerim komunicira glede svoje klientke), da je obtožena hudo zbolela in se ne bo udeležila naroka. Tudi prvič je Peternelova svoj izostanek na sodišču opravičila zaradi zdravstvenih težav. Ker ni podala ugovora zoper obtožnico, pa je njena navzočnost na predobravnavnem naroku, na katerem se obtoženi izjasni, ali prizna krivdo, obvezna. Sodnica naroka ni opravila in je določila nov datum srečanja, to bo v začetku februarja.

Ismet Mahmuljin, odvetnik: "Peternelovo sem videl le enkrat življenju. To je bilo takrat, ko se je oglasila v pisarni in podpisala pooblastilo za zastopanje." 

MAMA PODPISUJE POŠTO ZA HČER

Pred preložitvijo naroka je sodnica še pobarala odvetnika, ali ve, kje se nahaja njegova stranka. Odgovor zagovornika se je glasil, da je po njegovem mnenju v tujini. To sklepa glede na dejstvo, da ji je naročil, naj se takoj oglasi pri njem za pravni nasvet, ko bo prišla v Slovenijo. A tega ni storila. Odvetnik meni, da je vabila na sodišče v imenu Peternelove podpisala njena mama, ki je pooblaščena za prevzem pošte. »Peternelovo sem videl le enkrat življenju. To je bilo takrat, ko se je oglasila v pisarni in podpisala pooblastilo za zastopanje.« Tožilka Petra Vugrinec je sodišču glede na to, da je bila obtožena pravilno vabljena, predlagala, naj jo pozovejo, da v roku treh dni pošlje opravičilo na ustreznem obrazcu. V nasprotnem primeru naj se zanjo odredi pripor.

NIKOLI SE NI PRIKAZALA NA SODIŠČU

V dvorani je bil prisoten še oškodovanec Janez E., ki je v pravdnem postopku terjal svoj denar, vložen v projekte Peternelove. Pojasnil je, da se v njegovi zadevi, v kateri je tožil Peternelovo, podjetje Sina 5 in zahteval sto tisoč evrov, nikoli ni prikazala na sodišču. Po njegovem mnenju se izmika sojenju. Sodišče pa je ravno pred kratkim njegovi tožbi ugodilo in odločilo, da mu mora Sina 5 vrniti denar.

Eden izmed projektov Peternelove naj bi vreden deset milijonov evrov, njegova donosnost pa naj bi bila kar 409,3-odstotna v dveh letih in pol. 

PROJEKT NAJ BI PRINAŠAL DOBIČEK

Začetek zgodbe sega v oktober 2010. Po obtožbi je obtožena Janezu E., Mateji T., Zdravku L. in Mateji L. predstavila načrt antistresnega programa, ki ga izvaja družba Sina 5 in bi ga začela tržiti po vsem svetu. Ta naj bi bil vreden več milijonov evrov in naj bi prinašal velike dobičke. A da bi bilo temu res tako, so bila potrebna velika investicijska sredstva. Ker ji je četverica verjela, je na pobudo Peternelove ustanovila družbo EMRS. Ta je družbi Sina 5 nakazala 1,5 milijona evrov, ne da bi videla realiziran projekt in dobiček. Janez E. pa ji je nakazal še sto tisoč evrov za nakup poslovnega deleža Sine 5.

Peternelova naj bi naokoli prinesla tudi Igorja D. in Tadejo G. Dvojica ji je izročila sto tisoč evrov. Med domnevnimi oškodovanci sta se znašla še Janja P. in Jaka P., ki sta Sini 5 nakazala 40 tisoč evrov. Manjši znesek, to je 25 tisoč evrov, pa je nakazala Tamara D.