Slovenija

V Slovenski Bistrici poginilo okoli 210 kilogramov rib; poginile tudi v Žalcu

STA
29. 12. 2015, 19.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V reki Ložnici v občini Žalec in v potoku Bistrica v Slovenski Bistrici so danes opazili večje število poginulih rib. V Ložnici je bil vzrok pomanjkanje kisika v vodi, v Bistrico pa je iz tovarne Impol priteklo cementno mleko. To sicer ni strupeno, vendar je zaradi prevelike koncentracije poginilo okoli 210 kilogramov rib.

Facebook
Vzroki so znani (fotografija je simbolična).

V Žalcu so posredovali gasilci Poklicne gasilske enote Celje, ki so ob pregledu obrežja in meritvi ph faktorja ugotovili, da je test negativen in da v vodi ni prisotne nevarne snovi, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Predstavniki ribiške družine Šempeter so ugotovili, da je bil vzrok za pogin pomanjkanje kisika v vodi.

Dopoldne pa je čuvaj Ribiške družine Slovenska Bistrica v potoku Bistrica v Slovenski Bistrici opazil večjo količino mrtvih rib. Obvestili so pristojne inšpekcijske službe, ki so si ogledale kraj dogodka. Po poročilu inšpektorja za okolje je iz tovarne Impol priteklo v potok Bistrica cementno mleko, stranski produkt rezanja betona pri gradbenih delih. Zaradi tega so poginile ribe na razdalji dveh kilometrov, ki so jih ribiči nato odstranili iz vode. Na kraju so bili tudi policisti in inšpektorica za ribištvo, so v sporočilu še zapisali na upravi za zaščito in reševanje.