Svet

Tihomir Orešković: novi rešitelj Hrvaške

žk
29. 12. 2015, 18.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Volitve na Hrvaškem so prinesle do zdaj najbolj turbulentno sestavljanje koalicije in iskanje mandatarja. Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je sestavo vlade zaupala nestrankarskemu kandidatu Tihomirju Oreškoviću, ki vam ga predstavljamo v spodnjih vrsticah.

sta
Prihodki, ki jih bo prejemal Tihomir Orešković kot premier, bodo znatno nižji od tistih, ki jih je bil vajen v farmacevtskem gigantu Teva.

Tihomir Tim Orešković je sicer rojen leta 1966 v Zagrebu, a se je še kot dojenček skupaj z družino preselil v Kanado, v mesto Hamilton. Leta 1989 je pridobil diplomo iz kemije, ki jo je leta 1991 nadgradil z MBA-diplomo s področja financ in informacijskih tehnologij.

Prve naloge novega hrvaškega mandatarja

Tri ključne reforme: prenova zdravstvenega sistema, reforma javne uprave in prevetritev vladnih agencij.

Prvo zaposlitev je dobil v farmacevtskem podjetju Eli Lilly in hitro napredoval na karierni lestvici. Njegova zadnja funkcija v tem podjetju je bilo mesto direktorja za odnose z vladnimi službami. Kariero je nato nadaljeval v podjetju Novopharm kot podpredsednik za poslovni razvoj in izvršni finančni direktor (CFO). Novopharm je postal del farmacevtskega giganta Teva, ki je prevzel tudi hrvaško Plivo.

Uspešen poslovnež

Oreškovića so imenovali za glavnega izvršnega direktorja Plive. Skrbel za izvedbo nekaterih glavnih investicij, kot je bila izgradnja centra za raziskave in razvoj. Močno naj bi se zavzemal tudi za to, da bi Teva finančni center poslovanja prenesla v Zagreb, a v tem ni uspel. Kmalu je napredoval in vodstvo podjetja ga je imenovalo za izvršnega finančnega direktorja za področje Vzhodne Evrope, Mediterana, Izraela in Afrike, zaradi česar se je moral preseliti v Amsterdam.

Cilji reform: zvišanje BDP, zmanjšanje dolga in deleža dragih posojil ter zmanjšanje števila nezaposlenih. 

Vrnitev domov

Tihomir Tim Orešković ima dvojno državljanstvo: kanadsko in hrvaško. Poročen je s Sanjo Dujmović, ki je soproga spoznala med obiskom Kanade. Skupaj imata štiri otroke. Hrvaški mediji poročajo, da naj bi bila prav Sanja v veliki meri zaslužna, da je Orešković sprejel izziv in se odločil prevzeti vodenje nove hrvaške vlade. Čeprav so v tujini živeli lagodno in v izobilju, naj bi že dalj časa pogrešala rodni Zagreb. Tako sta s soprogom že pred leti začela graditi hišo v hrvaškem glavnem mestu, kupila naj bi si tudi luksuzno petsobno stanovanje s kar 300 kvadratnimi metri površine. Ob mesečni plači 12 tisoč evrov in z dodatki, ki jih je Orešković prejemal kot eden od vodilnih mož pri Tevi, si tak nakup očitno lahko privoščita. Plača, ki jo prejema hrvaški premier, je znatno nižja, a kot kaže, je želja po vrnitvi v rodno Hrvaško premagala finančne motive. »Zagreb je moje mesto. To je moje mesto in srečen sem, da smo se vrnili iz Amsterdama. Ko sem prišel sem leta 2009, sem spoznal ne samo Zagreb, ampak Hrvaško. Evo, tu smo in tu bomo ostali,« je Orešković povedal v kratki izjavi za eno od hrvaških televizijskih hiš.

Ključni vladni projekti: gradnja železniške povezave med Reko in Zagrebom z navezavo na Madžarsko, izgradnja plinskega terminala na otoku Krk in namakalni sistem v Slavoniji.

Čigav je Orešković?

Hrvaški mediji veliko pišejo o tem, kdo naj bi Oreškovića prvi povabil k sodelovanju v vladi. Že pred pol leta naj bi mu mesto podpredsednika vlade in finančnega ministra ponujal Tomislav Karamarko, vodja HDZ. Veliko je vprašanj tudi o tem, kako globoko je prijateljstvo novega mandatarja s hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović. Spoznala naj bi se že pred leti v Kanadi, ko je Kitarovićeva službovala na tamkajšnjem hrvaškem veleposlaništvu v Ottawi. Mesto predsednika vlade pa naj bi mu pred dnevi ponudil predsednik stranke Most Božo Petrov, po tem, ko naj bi se tako predstavniki Mosta kot HDZ strinjali, da je Orešković najprimernejši kandidat za premierja.

Profimedia
Poznanstvo med družino Orešković in sedanjo predsednico Kolindo Grabar Kitarović naj bi segalo v obdobje, ko je predsednica službovala v Kanadi.

Prve naloge

Iz političnih krogov blizu novega mandatarja prihajajo informacije, da naj bi se takoj po imenovanju za predsednika vlade Orešković lotil treh ključnih reform: prenove zdravstvenega sistema, reforme javne uprave in prevetritve številnih vladnih agencij. Hitra izvedba reform je ključnega pomena, saj Hrvaška doživlja veliko pritiskov s strani EU-birokratov in mednarodnih finančnih institucij. Cilji reform pa so jasni: zvišanje BDP, zmanjšanje dolga in deleža dragih posojil ter zmanjšanje števila nezaposlenih. Kot ključne vladne projekte naj bi izpostavil gradnjo železniške povezave med Reko in Zagrebom z navezavo na Madžarsko, izgradnjo plinskega terminala na otoku Krk in namakalni sitem v Slavoniji.

Pomanjkanje politične moči

Čeprav je Orešković v svetovnih poslovnih krogih oseba z velikim poslovnim ugledom, je kot politik popolnoma brez izkušenj. Politične komentatorje skrbi, kako se bo znašel tako na domačem kot tujem političnem parketu. Ker je nestrankarski kandidat, bo podpora njegovim potezam odvisna od drugih: predsednika HDZ Tomislava Karamarka, ki bo tudi namestnik premierja, Boža Petrova, ki naj bi prevzel funkcijo podpredsednika vlade, ter Branka Hrga, predsednika stranke HSS, ki naj bi v novi vladi prav tako imel funkcijo podpredsednika. In kot da ni dovolj, da bo moral skrbeti, da bodo zadovoljni vsi podpredsedniki vlade, mu bo v opoziciji stal bivši premier Milanović, znan po tem, da je »namazan z vsemi žavbami«.