Svet

Hrvaška predsednica pritiska na Most

mk
1. 12. 2015, 16.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je na sestanku s stranko Most želela na štiri oči govoriti z njenim predsednikom Božom Petrovom in s to potezo dvignila veliko prahu.

STA
Hrvaška predsednica je z zahtevo po sestanku z vodjo Mosta dvignila veliko prahu. Nekateri ji očitajo, da pristransko dela v interesu HDZ.

Facebook
Poslanka Irena Petrijevčanin Vuksanović vodstvu Mosta očita, da o odločitvah nekateri niso obveščeni. Mogoče je, da bo s poslansko kolegico odrekla podporo Petrovu.

Veliko nezadovoljstva je med člani Mosta sprožila odločitev hrvaške predsednice, ki se je med sestankom s predstavniki stranke želela na štiri oči dobiti z njenim predsednikom. Poslanec Stipe Petrina je njeno dejanje označil za sramotno: »Še bolj sramotno pa je to, da so me njeni svetovalci prepričevali, da je takšno obnašanje običajno! Od predsednice želim v prvi vrsti, da se javno opredeli, o čem je na štiri oči govorila z Božom Petrovom. Česa ostali del delegacije Mosta ni smel slišati,« se je še vprašal vidno nezadovoljni Petrina in podvomil o njeni nevtralnosti pri procesu oblikovanja nove vlade.

Znano je, da je izjemno nenaklonjen oblikovanju vlade s HDZ-jem in da je v tem primeru napovedal odhod iz stranke. Predsednica Hrvaške pa prihaja prav iz te stranke. Petrina je še dejal, da je povsem prepričan, da se podporo nekaterih poslancev kupuje tudi z denarjem.

Facebook
Nekateri menijo, da Božo Petrov ne more nadzirati vseh poslancev.

GRMOJA ZANIKA PRITISK

Tiskovni predstavnik Mosta Nikola Grmoja je izjavil, da dejanja predsednice ne ocenjuje kot ustvarjanje pritiska: »Predsednica ga je prosila, da ostane, tudi sam je bil nad tem presenečen, vendar je zaradi spoštovanja ostal,« je pojasnjeval Grmoja. Poudaril je še, da je za stranko veliko večji pritisk prva seja Sabora, ki je sklicana že za ta četrtek.

PETROVU NEUGODNO

»Bilo mi je rahlo neugodno, ko je predsednica zahtevala pet minut z menoj na samem, kar naj bi bil običajen postopek. Na tem delu sestanka je samo še enkrat opozorila, da je situacija težka in da je treba prevzeti odgovornost. To pa je tudi vse, kar želimo sporočiti HDZ in SDP,« je dejal Petrov, ki je izrazil še svoje nezadovoljstvo s tako hitrim predsedničinim sklicem prve seje Sabora.

»Dokler ne bomo dobili odgovorov na svoje zahteve, se ne bomo pogovarjali o položajih. Namerno nam poskušajo vsiliti hitro opredelitev. Vendar Most ne bo igral po pravilih velikih strank, kot je bilo to običajno zadnjih dvajset let,« je še dejal predsednik stranke. V stranki se tako pojavlja vse več napetosti in nesoglasij glede prihodnje usmeritve in oblikovanja koalicij. Zato bo vsekakor zanimivo videti, kako se bo zgodba razpletala naprej. 

Reuters
Predsednik HDZ Tomislav Karamarko je dejal, da se v vsem strinjajo z Mostom in da bi bilo dobro, da ostane Most skupaj.