Svet

Ubit vodja Islamske države, povezan z organizatorjem napadov v Parizu

STA
29. 12. 2015, 18.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V zračnem napadu v Siriji je bil ubit eden od voditeljev skrajne skupine Islamska država, ki je bil neposredno povezan z organizatorjem krvavih terorističnih napadov v Parizu sredi novembra.

Twitter
26-letni Mouadan je odraščal v predmestju Pariza, rodil pa se je staršem, ki so izvirali iz Maroka.

Twitter
Abdelhamid Abaaoud

Tiskovni predstavnik ameriške vojske, polkovnik Steve Warren, je danes povedal, da so 24. decembra v zračnih napadih koalicije pod vodstvom ZDA v Siriji ubili Charaffeja al Mouadana."Bil je v Siriji stacioniran član Islamske države, ki je bil neposredno povezan z Abdelhamidom Abaaoudom, vodjo celice pariških napadov," je povedal Warren in dodal, da je Mouadan aktivno načrtoval nove napade, uperjene proti Zahodu.

Po Warrenovih besedah so decembra v zračnih napadih koalicije ubili že devet drugih vodilnih članov Islamske države, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V Siriji so med drugim ubili bangladeškega moškega, izobraženega v Veliki Britaniji, ki naj bi bil heker Islamske države.

26-letni Mouadan je odraščal v predmestju Pariza, rodil pa se je staršem, ki so izvirali iz Maroka. Oktobra 2012 so ga aretirali, ko se je z dvema prijateljema iz iste soseske pripravljal na odhod ali v Jemen ali Afganistan preko Somalije.

Abaaoud velja za organizatorja terorističnih napadov 13. novembra v Parizu, ki so terjali 130 življenj. Ubili so ga v policijski operaciji v pariškem predmestju Saint-Denis nekaj dni po napadih.