Slovenija

Občina Izola mora družbi Riba plačati 890.000 evrov in obresti

A.Š.
5. 12. 2015, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Višje sodišče je potrdilo sodbo Okrožnega sodišča v Kopru, ki je Občini Izola naložilo vračilo 890.000 evrov kupnine družbi Riba, zraven pa še dve leti zamudnih obresti in poplačilo sodnih stroškov.

Martina Korenika

Riba je od občine kupila zemljišče, ki bi ga morala občina komunalno opremiti, a tega ni naredila. Zato je Riba odstopila od pogodbe in zahtevala kupnino nazaj.

Na odločitev z zadovoljstvom gledajo v podjetju Riba, ki ga obvladujeta Loredano Glavič in Vojko Maver, saj je višje sodišče v celoti ugodilo njihovim zahtevam. Občina Izola ima zdaj 15 dni časa, da Ribi nakaže kupnino ter sodne stroške in dvoletne zamudne obresti.

S sodbo pa se ne strinjajo na občini, župan Igor Kolenc je napovedal revizijo postopka na vrhovnem sodišču. Na občini so prepričani, da je bila Riba tista, ki je s spremembo projekta občini onemogočila izpolnitev kupoprodajne pogodbe. Ničnost aneksa k prodajni pogodbi, ki govori o tem, da bo občina zemljišče tudi komunalno opremila, naj bi ugotovilo tudi sodišče.

Kolenc sicer ob tem s prstom kaže na prejšnjega župana Tomislava Klokočovnika, saj naj bi ta Ribi prodal zemljišče, ki v naravi ni bilo natančno določeno in parcelirano. Proti Klokočovniku je bil zaradi prodaje zemljišča sprožen kazenski postopek.

Klokočovnik očitke zavrača in ne razume, zakaj Kolenc ni izpolnil aneksa. Kazenski postopek proti županu bo Klokočovnik, če tega ne bo storil nihče drug, sprožil kar sam s svojo stranko Izola je naša. "Občina je bila z obrestmi oškodovana za 1,2 milijona evrov, nekdo mora odgovarjati," je za Dnevnik pojasnil Klokočovnik.

A nad občino visi še ena težka tožba. Z njo Riba od občine terja še dodatnih 972.000 evrov zaradi izgubljenega dobička, ker se zaradi zavlačevanja občine ni mogla prijaviti na razpise za nepovraten evropski in državni denar za gradnjo obrata za predelavo rib.

"Imeli smo zagotovljen denar in posle z dobavitelji, zaposlili bi 25 ljudi," je za Primorske novice pojasnil Maver. Ob tem je napovedal, da bo ovadil Kolenca, ker je ravnal negospodarno in oškodoval občino. "Če tega ne bodo po uradni dolžnosti naredili že organi pregona," je dodal.

Tožbenega zahtevka za poslovno škodo na občini ne komentirajo, saj naj o njem ne bi bili obveščeni.