Svet

V Parizu zaključek težavnih tehničnih podnebnih pogajanj

A.Š.
5. 12. 2015, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na podnebni konferenci v Parizu bodo danes na plenarnem zasedanju predvidoma potrdili osnutek novega globalnega podnebnega dogovora, oblikovan v tehničnih pogajanjih.

Tega bodo naslednji teden v roke dobili ministri držav pogodbenic konvencije o spremembi podnebja, ki pa jih očitno čaka še precej trdih orehov. 
Podnebna konferenca v Parizu se je začela v ponedeljek z dnevom voditeljev, ko se je zbralo več kot 150 predsednikov držav in vlad, tudi slovenski premier Miro Cerar. Poslali so močno politično sporočilo, da svet nemudoma potrebuje nov podnebni dogovor, nato pa delo prepustili pogajalcem.

Tehnični del pogajanj naj bi se zaključil v petek popoldan, vendar pa je pri tem nastala velika zamuda. Glavni slovenski podnebni pogajalec Zoran Kus je tako za STA v petek napovedal, da se bodo pogovori zavlekli pozno v noč.

Pogajalci držav so imeli veliko težav že z vprašanjem, kako se sploh lotiti dela, da bi ministrom predali primeren tekst. "Dokument ni bil od začetka nič kaj popravljen," je pojasnil. To bi lahko pomenilo, da se ministri prihodnji teden ne bodo ukvarjali le s ključnimi političnimi vprašanji, ampak bi jih lahko pričakala tudi vrsta drugih odprtih vsebinskih vprašanj.

Predsedujoči konferenci, francoski zunanji minister Laurent Fabius, je sicer pogajalcem naložil, da tehnično delo zaključijo danes opoldne. Ob tej uri naj bi namreč na plenarnem zasedanju potrdili osnutek, ki ga bodo nato v roke dobili ministri.

S prihodnjim tednom namreč konferenca prehaja v ministrski del. Slovenska ministrica za okolje in prostor Irena Majcen se bo dogajanju v francoski prestolnici sicer pridružila v sredo.

Pariška podnebna konferenca, na kateri naj bi predstavniki 196 pogodbenic Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC) oblikovali nov globalni podnebni sporazum, se bo zaključila 11. decembra. Cilj novega sporazuma je omejiti dvig globalne temperature na največ dve stopinji Celzija do konca stoletja.