Zanimivosti

Izola dobila prvo električno polnilnico za avtomobile

A.Š.
5. 12. 2015, 09.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Izoli so pred dnevi na parkirišču pri ladjedelnici postavili prvo javno električno polnilnico za avtomobile na območju občine.

Novo pridobitev, na kateri je mogoče polniti vsa električna vozila uveljavljenih proizvajalcev, so že preizkusili, mrežo električnih polnilnic v občini pa nameravajo še razširiti.

Gre sicer za prvo javno električno polnilnico izmeničnega toka z dvema 22-kilovatnima priključkoma na slovenski obali. Tako bo mogoče istočasno polniti dve električni vozili; električnega smarta in Renaultov avtomobil zoe bo na primer mogoče napolniti že v okrogli uri, so ob postavitvi postaje sporočili z izolske občine.

Polnilna postaja je brezplačna in uporabniku prijazna, po besedah direktorja izolske komunale Denisa Beleta pa nameravajo v prihodnosti mrežo tovrstnih polnilnic razširiti.

Z novo pridobitvijo želita občina in komunala spodbujati širšo javnost k uporabi ekološko prijaznih produktov. Kot je poudaril Bele, pa s postavitvijo polnilne postaje nadaljujejo z zavezo trajnostno odgovornega delovanja in sledijo viziji EU o zmanjšanju ogljičnega odtisa v prometu.

Kot spominjajo na občini, gre za še enega v nizu ukrepov, ki jih sprejemajo v skrbi za okolje. Tudi z vozili v občinskem voznem parkom namreč sledijo načelom varovanja okolja.