Slovenija

Potrebujejo posebno ureditev

U.K.
25. 11. 2015, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V centrih za osebe z motnjami v duševnem razvoju narašča število starejših stanovalcev in uporabnikov. V Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Matevža Langusa Radovljica so zato ustanovili projektno skupino starostnikov.

sta
Direktorica radovljiškega CUDV Sladjana Anderle.

Že dlje časa se v ustanovah za invalide ukvarjajo s staranjem uporabnikov njihovih storitev. »Programe prilagajamo potrebam starejših, čeprav zakonsko to ni urejeno,« pravi direktorica radovljiškega CUDV Sladjana Anderle in pojasnjuje, da njihovi oskrbovanci po zakonu dobijo status invalida po 18. letu, kar jim prinaša pravico do določenih sredstev in programov, v katere naj bi bili potem v varstveno-delovnem centru vključeni do smrti.

UPOKOJITEV
»Ko se mi postaramo, se upokojimo, oni pa takšnega statusa upokojenca nimajo, saj so upokojeni že pri 18. letih,« razlaga Anderletova in opozarja, da tudi starejši z motnjami v duševnem razvoju potrebujejo poseben položaj in mesto. Zato so v radovljiškem centru zanje v okviru obstoječih kadrovskih in prostorskih zmožnosti pripravili program, prilagojen njihovim potrebam.

NOVI PROGRAM
V program so vključili pet najstarejših uporabnikov, starejših od 60 let, ki se jih je prijel naziv »polpenzionisti«. Že prej so se njihovim potrebam prilagodili tako, da so kasneje prihajali v službo in imeli daljše odmore, zdaj pa zanje pripravljajo posebne dejavnosti za ohranjanje vitalnosti in socialnih stikov. »Zdaj tudi že ostali starejši uporabniki sprašujejo, če se bodo lahko tudi oni tako napol upokojili,« pravi Anderletova, ki si želi, da bi takšen program lahko ponudili tudi drugim. V center namreč prihaja vse več starejših, ki jim starši ali drugi sorodniki umrejo in nimajo več nikogar, ki bi skrbel zanje.

EVROPSKA SREDSTVA
Za tovrstne programe naj bi bila na voljo tudi evropska sredstva, zato bodo pilotni projekt, ki so ga začeli izvajati septembra, evalvirali in ga pripravili za razpise. Po informacijah Anderletove je njihov projekt prvi tovrstni v Sloveniji, mrežo prilagojenih programov za starejše pa bi lahko vzpostavili po celotni državi. S pomočjo evropskih sredstev bi lahko za skupnosti starejših uredili posebne prostore in pridobili ustrezen kader. Tako bi ustanovili nekakšen dom za starejše osebe s posebnimi potrebami. Običajni domovi za starejše uporabnike centra namreč niso najbolj ustrezni. V prihodnje pa bodo potrebe po takšnih kapacitetah še naraščale, opozarja Anderletova.