Slovenija

Pokljuka: Pretoplo vreme pobira umetni sneg

STA
17. 11. 2015, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Decembra bodo po letu dni Rudno polje na Pokljuki znova zasedli najboljši svetovni biatlonci in biatlonke. Letošnja 20. izvedba svetovnega pokala bo biatlonski stadion pod Viševnikom odela tudi v jubilejne barve. Pokljuški biatlonski delavci kljub pretoplemu vremenu in pomanjkanju naravnega snega ostajajo optimisti.

Arsen Perić (simbolna fotografija)
Na lanski deponiji je ostalo 4000 kubičnih metrov že narejenega umetnega snega.

"Priprave na BMW IBU svetovni pokal v biatlonu na Pokljuki so resda v polnem teku že vse od poletja, še posebej intenzivne pa so postale v jesenskih mesecih, ko smo ponovno popolnili kadrovsko zasedbo organizacijskega in tekmovalnega odbora. V začetku novembra so nam nizke nočne temperature že omogočile poskusno izdelavo umetnega snega, ki pa ga ob visokih dnevnih temperaturah v zadnjem tednu nismo uspeli obdržati," so med dni pred začetkom tekmovanja sporočili iz organizacijskega odbora pokljuškega tekmovanja.

S podobno situacijo se sicer ukvarjata tudi oba prireditelja tekem za svetovni pokal na Švedskem in v Avstriji, ki bosta na sporedu še pred Pokljuko, zato slovenski organizatorji tekmovanj v biatlonu ostajajo optimisti. "Tudi vremenski obeti kažejo na precejšnje znižanje temperatur ob koncu tedna, kar bi bilo zelo dobrodošlo, saj bi nam to omogočilo ponoven zagon snežnih topov. Zaenkrat ni razloga za preplah in storili bomo vse, da se bo Pokljuka skupaj z Bledom, Bohinjem in Gorjami pokazala biatlonkam, biatloncem in ostalim gostom v najboljši možni luči," je poudaril generalni sekretar tekmovanja Tomaž Šušteršič.

Ostale pripravljalne aktivnosti so vezane predvsem na logistično izvedbo tekmovanja in podporo 33 tekmovalnim ekipam, ki so že prijavljene za pokljuške tekme. Med njimi so tudi vse biatlonsko najmočnejše nacije vključno z Norvežani, Francozi, Rusi, Nemci, Čehi, Belorusi, Ukrajinci, Avstrijci, Italijani, Švedi, Finci ..., in seveda gostitelji Slovenci.

Pokljuška tekma ne bo ponudila le užitkov ob spremljanju strelskih in tekaških nastopov najboljših biatloncev na svetu, med njimi je brez kančka zadrege mogoče uvrstiti tudi najboljšega predstavnika slovenske vrste Jakova Faka. Obeta se tudi zanimiv spremljevalni program, ki mu bo dal posebno težo še nastop Ansambla Saša Avsenika.

Za domače biatlonce seveda gre pričakovati, da bodo enega od vrhuncev sezone uprizorili prav na domači Pokljuki. Tekmovalni program tudi letos ponuja najbolj zanimive biatlonske preizkušnje, saj se bodo tekmovalke in tekmovalci v četrtek in petek pomerili na sprintih, sobota je rezervirana za zasledovalni preizkušnji, nedelja pa za biatlonsko formulo ena, kot poznavalci radi imenujejo tekme s skupinskim startom.

Vstopnice po ceni 10 oziroma 15 evrov so že na voljo na bencinskih servisih Petrola, na poslovalnicah Pošte Slovenije in na vseh ostalih običajnih prodajnih mestih Eventima. Tudi letos je v ceno vstopnic vključen avtobusni prevoz z Bleda in iz Bohinjske Bistrice na Pokljuko in nazaj.