Slovenija

Ogroženi so bili milijoni

Polona Krušec
16. 11. 2015, 19.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Občine so si oddahnile, saj so poslanci zavrnili predlog vlade, ki bi jim lahko odvzel koncesije za vode in jih s tem prikrajšal za velike vsote. Samo Kanal bi lahko izgubil milijon.

STA
Župani občin severne Primorske so se v en glas strinjali, da ne smejo dovoliti, da se uresniči sprememba zakona o varstvu okolja.

Občine ob reki Soči, kanalska, tolminska in novogoriška, so glasno nasprotovale spremembi zakona o varstvu okolja, ki je predvideval, da bi država namesto sedanjih 40 odstotkov dobila vso koncesnino za uporabo vode za hidroelektrarne.

Nihče jih ni nič vprašal

STA
Poslanec Matjaž Nemec (na fotografiji) in njegova kolega, Danijel Krivec in Mirjam Bon Klanjšček, so na konferenci podprli župane.

Na to so glasno in z velikim neodobravanjem opozorili na nedavni novinarski konferenci, ki so se je poleg županov občin Goriške in Posočja udeležili tudi poslanci iz Primorske, Matjaž Nemec, Danijel Krivec in Mirjam Bon Klanjšček.

Na konferenci so župani poudarili, da se z njimi o spremembah prej ni nihče pogovoril, o predlogu jih niso niti uradno obvestili. Bi pa uresničenje predloga spremembe zakona o vodah po žepu udarilo kar 77 občin.

Koliko bi jim vzeli

Kanal ob Soči bi bil skoraj ob milijon evrov, občina Tolmin bi bila prikrajšana za 700 tisoč evrov manj, novogoriška občina pa bi na ta račun dobila 120 tisoč evrov manj. Če prištejemo zraven še zneske, ob katere bi bilo preostalih 74 občin, bi država vsem skupaj odtegnila šest milijonov koncesijskih sredstev.

»Koncesijska sredstva občini predstavljajo pomemben vir za vzdrževanja, investicijska vzdrževanja in investicije v komunalno infrastrukturo. Tega denarja ne porabljamo za luksuz, temveč za osnovne stvari, na primer vodovod, ki ga v naši občini nima še okoli deset odstotkov prebivalcev,« je o pomembnosti denarja, ki ga iz tega naslova dobijo, povedal kanalski župan Andrej Maffi.

Večina poslancev je glasovala proti temu, da država na enem koncu jemlje, da lahko da drugim, saj so zavrnili predlog vlade. Na občinah so si oddahnili in lahko zdaj bolj brez skrbi snujejo svoje finančne podobe.