Svet

Američani pošiljajo več kot 19.000 letalskih bomb na Arabski polotok

STA
16. 11. 2015, 19.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriški State Department je odobril prodajo več kot 19.000 letalskih bomb, med njimi tudi tako imenovanih pametnih bomb, Savdski Arabiji, ki jih bo lahko uporabila v posredovanju v Jemnu, kjer bombardira šiitske hutijske upornike. Okrog 1,3 milijarde dolarjev vreden posel mora potrditi še kongres.

Ameriška Agencija za obrambno in varnostno sodelovanje (DSCA) je ugotovila, da Savdijcem zaradi operacij v Jemnu in drugih že počasi zmanjkuje zalog. Savdska Arabija je tudi del ameriške koalicije, ki v Iraku in Siriji bombardira položaje Islamske države (IS). S to prodajo bo Rijad dobil zmogljivosti za soočanje s tekočimi in prihodnjimi grožnjami. Omenjena agencija je ob tem sporočila, da se s tem promovira stabilnost v regiji.

Odobrena ameriška pošiljka zajema različne oblike tako imenovanih neumnih bomb, ki jih ni mogoče natančno usmerjati proti cilju in padejo, kamor padejo. Med njimi so tudi 1000-kilogramske bombe za uničevanje podzemnih bunkerjev. Okrog 6000 bomb pa je sodobnejših, ki jih proti cilju usmerjajo z laserji. Savdska Arabija bo od ZDA dobila tudi tehnologijo, s katero lahko neumne bombe spreminja v pametne.

Ameriški kongres ima sedaj 30 dni časa, da ustavi prodajo. Kongres v takšnih primerih, ko DSCA odobri prodajo, skoraj nikoli ne posreduje, zaradi terorističnih napadov v Parizu pa je to sedaj politično nemogoče. Največ koristi od posla bosta najverjetneje imeli podjetji Boeing in Raytheon, ki izdelujeta bombe, potrjene za prodajo.

Septembra letos so ZDA odobrile prodajo 600 raket za protizračno obrambo patriot, ki bo prihodke Lockheed Martina obogatila za 5,4 milijarde dolarjev. Lockheed Martin je septembra dobil zeleno luč za prodajo bojnih ladij Savdski Arabiji v skupni vrednosti 11,25 milijarde dolarjev.