Slovenija

Na preiskovalni komisiji za Teš 6 pomisleki glede cene premoga

STA
12. 11. 2015, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 je danes zaslišala pomočnika predsednika uprave Premogovnika Velenje Ivana Pohorca, ki je nekaj mesecev tudi vodil rudnik. Tudi zanj cena premoga 2,25 evra za GJ - zaveza, ki je bila dana ob poroštvenem zakonu - ni realna.

PV
Glavna zaveza je bila, da investicijska vrednost ne bo presegla 1,3 milijarde evrov, a je ta narasla na 1,428 milijarde evrov.

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) se je namreč v zameno za državo poroštvo za 440-milijonsko posojilo Evropske investicijske banke za izgradnjo šestega bloka med drugim zavezala, da cena premoga iz Premogovnika Velenje ne bo presegla 2,25 evra za gigajoul (GJ), a je ta pogoj kršen. Glavna zaveza je sicer bila, da investicijska vrednost ne bo presegla 1,3 milijarde evrov, a je ta narasla na 1,428 milijarde evrov.

Pohorec je danes na preiskovalni komisiji za Teš 6, ki se je odločila, da bo najprej preučila dokumentacijo o premogu, ocenil, da Premogovnik leta 2012, ko se je sprejel poroštveni zakon, ni bil v stanju, da bi dosegel ceno 2,25 evra za GJ.

Te po njegovem mnenju ne bi dosegel niti ob izpeljavi predvidenih ukrepov, kar je komisiji prejšnji teden sicer zagotovil Milan Medved, ki je Premogovnik vodil v času podpisa pogodbe o dobavi premoga Tešu po tej ceni.

Tehnični ukrepi so po Pohorčevi oceni, ki izračuna cene 2,25 evra za GJ ne pozna, mnogo premalo, da bi se cena dosegala. Poseči bi se moralo tudi v stroške dela, ki predstavljajo 70 odstotkov vseh, torej v spremembo kolektivne pogodbe oz. nižanje plač ali odpuščanja. Tega sicer sam ne podpira.

Premogovnik je sicer izvedel nekaj modernizacije, širitev oz. zmanjšanje števila odkopov ter modernizacijo dela na pripravskih deloviščih, a pri tem ne gre za takšne številke, ki bi pomenile ključne spremembe, je dejal.

Kar se tiče predvidene izgradnje izvoznega jaška NOP 2, je pojasnil, da bo zgrajen, ampak bo namenjen prezračevanju jame, kar je predvideno po letu 2018. Tako jašek trenutno ni več predviden kot izvozni, saj je lani zmanjkalo sredstev za izgradnjo.

Pohorec je zagotovil, da je premoga za Šoštanj dovolj in tako ne vidi potrebe po uvozu premoga.

Ne dvomi niti v kurilno vrednost. Povprečna kurilna vrednost, kot izhaja iz leta 2013 potrjenega elaborata o zalogah premoga, je po njegovih pojasnilih 10,65 GJ na tono.

Pohorec je v rudniku doslej opravljal različna dela, v obdobju 2007-2010 je bil eden od tehničnih vodij, po letu 2010 pa je bil glavni tehnični vodja. Od marca do septembra 2014 je bil predsednik uprave, zdaj je pomočnik predsednika uprave Ludvika Goloba.

Ta bi moral danes ravno tako stopiti pred preiskovalno komisijo, a se je zaradi bolezni opravičil.

Komisija je sicer z zaslišanji začela prejšnji teden, pred njo sta stopila nekdanja predsednika uprave Premogovnika Velenje Franc Žerdin in Medved. Medtem ko sta oba zagotovila, da je premoga dovolj in da je ta ustrezne kakovosti, pa imata različna pogleda na ceno.

Po Žerdinovem mnenju je cena 2,25 evra za GJ nerealna, realna cena je med 2,75 evra in tremi evri. Medved je medtem poudaril, da gre za izhodiščno ceno, ki da je dosegljiva ob izpeljavi razvojnega programa, kot so si ga takrat v Premogovniku zadali.