Slovenija

Begunci še naprej množično čez Rigonce, novi sistem so že začeli uvajati

T.C.
27. 10. 2015, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Begunci so danes nadaljevali z množičnim prehajanjem zelene meje zlasti na območju Rigonc, na tem območju sprejemni centri pokajo po šivih. Da bi sprostili zeleno mejo in tudi sprejemne centre, so med Hrvaško in Slovenijo popoldne testno že preizkusili nov sistem sprejemanja beguncev, ki glede na prve ugotovitve omogoča hitrejši prehod.

STA
Za Slovenijo je sicer v sklopu rednega financiranja namenjenih okoli 56 milijonov evrov.

Tudi danes dopoldne je zeleno mejo na območju Dobove in Rigonc prestopilo več tisoč migrantov, skupaj je v Slovenijo prišlo že skoraj 90.000 beguncev, ki pri Šentilju in v manjši meri tudi na Jesenicah ter Gornji Radgoni nadaljujejo pot v Avstrijo.

Reuters
Policist na Šentilju je najmlajših beguncem dostavil pico.

Po nedeljskem mini vrhu EU na temo begunske krize pa sta začeli sodelovati slovenska in hrvaška policija. Dogovorili sta se, da bosta preizkusili nov sistem prehajanja beguncev čez mejo, ki je vnaprej dogovorjen in organiziran.

Tako je na železniško postajo v Dobovi popoldne prispel vlak z okoli 1100 begunci. Po prihodu so ti izstopili z vagonov in vstopili v prostore, namenjene za oskrbo in popis. Po končanem postopku so vstopili na drug vlak, ki jih je odpeljal v nastanitveni center v Šentilj.

Po besedah vodje oddelka za državno mejo in tujce na novomeški policijski upravi Antona Štubljarja je s takšnim sistemom prehod beguncev veliko hitrejši, kot so predvidevali. Dokončna odločitev, ali bodo s takšnim sistemom nadaljevali, pa še ni padla.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je prepričan, da bo nov način sprejema bistveno razbremenil prebivalce Dobove, Rigonc in tudi Brežic. Zato upa, da bo sprejem migrantov na tem območju tudi naprej potekal po tem sistemu in da bodo tako v Sloveniji kot na Hrvaškem vložili vse napore v to, da bo sistem deloval.

STA
Vseh ne morejo odpeljati z avtobusi.

Zelo je obremenjen tudi Šentilj in tudi tam skušajo najti boljšo rešitev. Zdaj migranti izstopajo z vlaka kilometer ali dva pred nastanitvenim centrom. S policijo, občino in Slovenskimi železnicami pa se dogovarjajo, da bi vlaki lahko ustavljali bližje, okoli 20 ali 30 metrov od centra, je pojasnil. Tako bi morali zgraditi provizorični peron, a to naj ne bi predstavljalo večje težave.

Poleg policistov na terenu ostajajo številni prostovoljci, pripadniki civilne zaščite, vojaki, na pomoč pa bodo priskočile tudi zasebne varnostne službe ter policisti iz drugih držav EU. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v pismu zaprosil javne uslužbence, naj se pridružijo prostovoljcem in pripadnikom civilne zaščite na terenu. Prvi javni uslužbenci so že danes priskočili na pomoč, novi prihajajo v sredo.

V pripravi so tudi pogodbe za zaposlitev 260 brezposelnih prek javnih del, z delom - večina bo razporejena na delo v nastanitvene centre - bodo začeli v ponedeljek. Še 200 brezposelnih pa se bo v pomoč vključilo prek Slovenske filantropije, a ti se ne bodo zaposlili, dobili bodo le dodatek v višini 70 evrov.

Iz Slovenske vojske so medtem sporočili, da je pri obvladovanju begunskih tokov v podporo policiji sodelovalo že 5500 njihovih pripadnikov.

Reuters
Zbirni center za begunce v Šentilju.

Danes so pri čiščenju nastanitvenih prostorov pomagali tudi begunci sami. Ko jih je okoli 600 zapustilo center na parkirišču Integrala v Lendavi in so prostovoljci začeli pospravljati, se je okoli 30 beguncev vrnilo in jim priskočilo na pomoč ter se s tem zahvalilo za oskrbo.

V podpisu je tudi dogovor med direktorjema policije in finančne uprave. Pri različnih postopkih naj bi pomagalo med 100 in 120 pripadnikov finančne uprave. Kaže tudi, da bodo lahko dobili 13 dodatnih prevajalcev, od tega kar deset preko visokega komisariata za begunce (UNHCR), dva v okviru dogovora preko filozofske fakultete, javljajo pa se tudi posamezniki.

Iz tujine ne prihajajo le policisti, ampak druge države Sloveniji še naprej ponujajo tudi materialno pomoč. Iz Velike Britanije bo po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana prišlo 11.000 odej in 1800 spalnih vreč. Odeje in spalne vreče so ponudili tudi Slovaki, in kot pravi Šestan, bodo vso ponujeno pomoč koristno uporabili.

Reuters