Slovenija

Preverili smo cene sveč, nagrobnega peska in zemlje

Sašo Avramovič
27. 10. 2015, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V dneh pred 1. novembrom, dnevom spomina na mrtve, ki je slovenski državni praznik, bomo po trgovinah na veliko povpraševali po nagrobnih svečah, pesku, zemlji, rožah in drugem. V štirih trgovinah (Mercator, Tuš, Spar oziroma Interspar in Merkur) smo preverili ponudbo in cene.

Sašo Avramovič
Ljubljansko pokopališče Žale

Do 1. novembra, dneva spomina na mrtve, nas loči le še nekaj dni. V teh dneh bodo številni obiskali pokopališča oziroma grobove, marsikdo pa se bo v tem času odločil tudi za urejanje groba. Prav zaradi tega bo po trgovinah v tem tednu največje povpraševanje po nagrobnih svečah, pesku, zemlji za grobove, rožah in drugem.

J. A.
Na prvi pogled je na pokopališču vse po starem, ostro oko pa opazi, da na nekaterih grobovih nekaj manjka, ali vaze ali ohišja za sveče.

Cene sveč od 0,79 evra naprej

V trgovinah Spar in Interspar lahko kupci izbiramo med različnimi svečami za grobove, in sicer klasičnimi, oljnimi, takšnimi s tekočim voskom, elektronskimi in steklenimi, v njihovi ponudbi pa ne manjka niti solarnih nagrobnih sveč. »Cene nagrobnih sveč se gibljejo od 0,79 evra naprej. Cena za veliko nagrobno svečo Mojca je 1,25, za veliko svečo Piramida pa 0,99 evra. Najcenejši 6-delni set nagrobnih sveč stane 4,99 evra,« so sporočili iz družbe Spar Slovenija. V njihovi ponudbi imajo recimo tudi pesek za grobove (10 kilogramov), redna cena pa znaša 2,99 evra. Prav toliko bo treba odšteti tudi za 20-litrsko zemljo za grobove Cvetal.

50 vrst različnih sveč

Tudi v Mercatorjevih trgovinah je ponudba sveč široka, saj imajo, kot so nam opisali pri Mercatorju, v celotnem asortimentu 50 vrst različnih sveč, in sicer parafinske, elektronske in solarne. Cene sveč (v akciji) se v njihovih trgovinah v tem času gibljejo od 0,88 evra naprej. Za veliko nagrobno svečo Mojca bo treba odšteti 1,19, za veliko svečo Piramida 1,09 evra, lahko pa se recimo odločimo tudi za paket sveč (4 male piramide), ki stane 2,99 evra. V njihovih hipermarketih je na voljo pesek za grobove (10 kilogramov), ki stane 2,49 evra (v akciji), enaka akcijska cena pa velja tudi za 20-litrsko zemljo za grobove Humovit. V njihovih manjših market poslovalnicah pa najdemo tudi 10-litrsko zemljo Biorast, za katero bo treba odšteti 1,29 evra (v akciji).

J. A.
Včeraj so nekateri lastniki grobov že prišli pogledat, ali jim kaj manjka, policija poziva, naj stanje preverijo vsi.

Pomemben del njihovega programa

»Sezonska ponudba je pomemben del Merkurjevega programa. Tudi pred dnem spomina na mrtve imamo v naših trgovskih centrih na voljo celovito ponudbo za urejanje grobov in za spoštljivo obeleženje tega praznika,« so sporočili iz Merkurja. Za veliko svečo Mojca bo pri njih treba odšteti 1,99 evra, za veliko svečo Piramida pa 0,99 evra. Lahko pa se recimo odločimo tudi za paket sveč (6 sveč Zvezda), ki stane 7,49 evra. Najcenejši 10-kilogramski pesek za grobove stane 2,69 evra (v akciji), najcenejša 10-litrska zemlja za grobove (Plantella ali Cvetal) pa 1,49 evra.

Povpraševanje kupcev je že veliko

»Na prodajnih policah imamo zelo širok prodajni asortiman ponudbe, povezane s prihajajočimi prazniki. Kupci ga v tem času pred prazniki že intenzivno iščejo,« so povedali pri Tušu in dodali, da imajo v njihovih trgovinah na voljo različne vrste in oblike sveč, na prodaj posamezno ali pa v paketih. Sveča Lord (podobna veliki sveči Mojca) v tem času stane 1,19 evra (v akciji), sveča Piramida velika 0,74 evra (v akciji), za paket štirih sveč Alba pa bomo odšteli 2,69 evra. Lahko se odločimo tudi za 20-kilogramski pesek za grobove (4,29 evra) ali pa za 20-litrsko zemljo za grobove (2,89 evra).

Thinkstock