Slovenija

Oskrba beguncev trenutno prednostna naloga SV

sta/mv
24. 10. 2015, 13.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovenska vojska (SV) tudi ta konec tedna sodeluje pri reševanju begunske situacije, policistom tako trenutno pomaga 600 vojakov, še sto pa jih sodeluje pri logistični podpori. Načelnik Generalštaba SV Andrej Osterman je tudi izdal ukaz o prednostni nalogi celotne SV za podporo policiji in civilni zaščiti pri oskrbi beguncev.

LT

Kot so sporočili iz SV, bodo skladno z načrtom in potrebami policije še množično vključeni v pomoč pri reševanju begunske krize. Tudi danes pripadniki in pripadnice SV na območju Novega mesta, Maribora, Brežic in Šentilja sodelujejo pri širšem varovanju državne meje, zagotavljajo logistično podporo in s helikopterjem spremljajo razmere.

Trenutno je aktivno vključenih okrog 600 pripadnikov SV, pri logistični podpori pa jih v vojašnicah sodeluje še dodatno okrog 100. Stanje se bo tudi danes spreminjalo, skladno z morebitnimi dodatnimi zahtevki policije.

V celem tednu je tako sodelovalo s policijo že več kot 2000 pripadnikov SV. Prav tako pa jih je dnevno vključenih v logistično podporo civilne zaščite še okrog sto. K temu številu je treba prišteti še podporno osebje, ki dnevno zagotavlja pripravo in kuhanje ter prevoze obrokov hrane. Logistične potrebe se dnevno spreminjajo in jih je zaradi nenapovedanih prihodov beguncev težko načrtovati, še opozarjajo v SV.

SV se pripravlja tudi za morebitno prihodnje sodelovanje s policijo v skladu s spremembami zakona o obrambi, ki sicer še ni v veljavi.