Svet

Obeta se ukinitev neposrednih letov med Ukrajino in Rusijo

sta/mv
24. 10. 2015, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Neposrednih poletov med Ukrajino in Rusijo od nedelje dalje več ne bo, saj bodo v veljavo stopile sankcije, ki jih je uvedel Kijev. Moskva je sprva ukrajinsko prepoved ruskih letalskih družb označila za norost, kasneje pa napovedala podoben ukrep. Zaradi teh potez bo prizadetih do 70.000 potnikov na mesec.

reuters

Ukrajina je sporočila, da bo ob polnoči konec neposrednih letov, potem ko so še zadnja pogajanja za razrešitev spora propadla. Kijev želi s temi sankcijami kaznovati Rusijo zaradi priključitve polotoka Krim in podpore separatističnim upornikom na vzhodu Ukrajine. To, da so te sankcije uvedli v času, ko prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine končno dejansko velja, po poročanju britanskega BBC nakazuje, da so odnosi med državama še vedno zelo zaostreni.

Rusija jim očita, da s tem škodijo predvsem sebi

Rusija očita Ukrajini, da s to potezo škodi predvsem sebi, ker da je večina potnikov na neposrednih letih Ukrajincev, ki v Rusiji delajo, potujejo ali obiskujejo svojce. Dve tretjini potnikov na poletih med Ukrajino in Rusijo potujeta z ruskimi letalskimi družbami.

Po ocenah ruskega ministrstva za promet bosta obe državi na leto izgubili okoli 110 milijonov dolarjev iz prodaje letalskih kart.

Potniki bodo od nedelje prisiljeni, da se odpravijo na daljše in dražje letalske polete prek drugih držav, ali pa se pripravijo na 13-urno potovanje z vlakom.