Slovenija

Slovenski šolarji v ponedeljek na jesenskih počitnicah

sta/ Vlasta Ivić
24. 10. 2015, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za okoli 174.000 osnovnošolcev in okoli 75.000 srednješolcev se v ponedeljek začenjajo prve letošnje šolske počitnice. V času krompirjevih počitnic se bodo zvrstile številne prireditve in delavnice po vsej Sloveniji. Večina teh je brezplačnih ali zanje računajo simbolične prispevke, za mlajše šolarje je organizirano tudi celodnevno varstvo.

Ljubljanski javni zavodi med jesenskimi šolskimi počitnicami pripravljajo pester počitniški program. Na Ljubljanskem gradu se bodo posvetili viteškemu življenju na gradu. Na tridnevnem druženju bodo šolarji spoznali navade in običaje vitezov ter orožje, ki so ga uporabljali, hkrati pa se naučili veliko novega o pestri preteklosti gradu. Ob tem bodo tudi ustvarjali, saj bodo vsak dan izdelali po en kos viteške opreme - ščit, meč in čelado. Vstopnina je tri evre.

V Javnem zavodu Mladi zmaji - Centru za kakovostno preživljanje prostega časa mladih so tudi med letošnjimi jesenskimi počitnicami pripravili številne dejavnosti za mlade Ljubljančane, stare med 10 in 18 let. Tako vabijo na ogled filma Moja sestra suhica v Kinodvoru, na športno dogodivščino Urban Roof, voden ogled po Živalskem vrtu Ljubljana, na raziskovanje po Hiši eksperimentov in na preizkušanje mikrofonov na Radiu Študent. Za piko na i so pripravili še tridnevni tabor za dekleta na Jezerskem.

Ob tem bodo vzporedno potekale tudi aktivnosti v mladinskih centrih Bežigrad, Črnuče, Šiška in Zalog, ki bodo v času počitnic odprti vsak delovnik od 14. do 19. ure. Vse dejavnosti v mladinskih centrih bodo brezplačne, za izlete pa bodo pobirali simbolične prispevke.

Med počitnicami tudi šola mode, jezikov, delavnice logike, tabori...

Pionirski dom otroke vabi, da med počitnicami obiskujejo Malo šolo mode ter šolo francoskega in japonskega jezika. Šole bodo potekale od ponedeljka do petka med 7.30 in 16.30, cena znaša 70 evrov na teden, vanjo je všteto pedagoško vodenje, izvedba programa in trije obroki hrane.

Na vesele dogodivščine vabi tudi Slovenski šolski muzej, kjer bodo med drugim izdelovali ptičje hišice.

Za tiste otroke in mladostnike, ki želijo tudi med počitnicami "pretegniti možgane", pa bodo poskrbeli v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije. Učenci se bodo v Ljubljani lahko udeležili jesenskih delavnic logike.

Zveza prijateljev mladine (ZPM) Slovenije v nekaterih svojih počitniških domovih pripravlja aktivne jesenske krompirjeve počitnice. Tako bo na primer v Kranjski Gori jesenski krompirjev tabor, na ljubljanski osnovni šoli Nove Fužine pa bo zagotovljeno celodnevno počitniško varstvo.

ZPM Maribor tudi letos organizira nove tabore za nadarjene učence od 5. do 9. razreda. Za štiri dni v Poreč bodo lahko odšli tisti, ki izkazujejo posebno nadarjenost pri naravoslovju. Na taboru biologije bodo mladi popisovali rastline, kartirali, raziskovali biotsko raznovrstnost in se poigravali z drevesnicami in grmovnicami. Na taboru logike pa bodo razvijali logično mišljenje ter reševali logične uganke in naloge. Tabor retorike in modelarski tabor pa bosta potekala na Gorjah pri Bledu.

Med počitnicami tudi številne brezplačne športne aktivnosti

Celjski otroci, osnovnošolska in srednješolka mladina ter študenti pa se bodo lahko udeleževali brezplačnih športnih aktivnostih. Program v celjskih športnih objektih, ki ga je pripravila tudi Športna zveza Celje v okviru celjske občine, vključuje plavanje, drsanje, kegljanje, badminton, lokostrelstvo, namizni tenis, borilne športe in po novem tudi športno plezanje.

Javni zavod Šport Ljubljana tudi med počitnicami ponuja dodatne termine rekreacijskega drsanja v Tivoliju in Zalogu po ceni enega evra.

Na Obali o starih Rimljanih in kulturi prehranjevanja

Počitniške delavnice pripravljajo tudi na Obali, v Pokrajinskem muzeju Koper. Šolarji med 8. in 12. letom bodo tokrat vstopili v svet starih Rimljanov. S pomočjo muzejskih predmetov rimskega vsakdana bodo bolje spoznali antični svet ter se pripravili na rimsko šolo in igre, ki jih čakajo že v torek. V etnološki zbirki pa si bodo lahko ogledali novo razstavo o kuhinji in kulturi prehranjevanja ob koncu 19. in prvi polovici 20. stoletja.

V času počitnic ustvarjalne delavnice, povezane z jesenjo in tudi nočjo čarovnic, pripravljajo tudi v nekaterih nakupovalnih središčih, počitniške aranžmaje pa nudijo tudi nekatera slovenska kopališča.

V času jesenskih počitnic pobirali krompir

Šolarji se bodo s krompirjevih počitnic v šolske klopi znova vrnili 2. novembra. Za jesenske počitnice se je pri nas kot izposojenka iz nemščine udomačil izraz krompirjeve počitnice. V preteklosti se je čas počitnic prilagajal kmečkim opravilom in šolarji med počitnicami niso počivali, temveč so bili prosti zato, da so pomagali doma. Tako so v času krompirjevih počitnic pobirali krompir.