Slovenija

Zaposleni v Palomi pred dokapitalizacijo dobili dodatna zagotovila

STA
22. 10. 2015, 18.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vodstvi Palome in njenega sindikata sta danes uspešno zaključili pogajanja, rezultat katerega je podpis aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi. Kot so sporočili iz podjetja, so s tem zagotovili sprejemljive okvire, ki bodo zavezovali lastnike Palome na področju zaščite pravic zaposlenih in že lani dogovorjene podjetniške kolektivne pogodbe.

STA

Sklenjeni aneks daje zaposlenim v sladkogorski tovarni papirja skozi dodatno zavezo delodajalca k najvišjemu možnemu standardu zaščite delovnih mest. Uprava pod vodstvom Tadeja Gosaka se je s sindikatom dogovorila za dodatne zaveze na dveh področjih: delodajalec najmanj dve leti ne bo enostransko odpovedal podjetniške kolektivne pogodbe, ob tem pa bodo z aneksom v naslednjih dveh letih tudi v največji možni meri omejene možnosti zmanjševanja števila zaposlenih.

Postopek dokapitalizacije v zaključni fazi
Kot je ob sklenitvi dogovora povedal Gosak, je postopek dokapitalizacije v zaključni fazi, po sedanjih načrtih ga bodo zaključili še letos. Njihov cilj je, da pridobijo kapital za razvoj zdaj, saj so si s stabilnim poslovanjem pridobili zaupanje na finančnih trgih, hkrati pa morajo nadaljevati s finančnim in poslovnim prestrukturiranjem družbe, da zagotovijo njen dolgoročni obstoj.

"Želimo si lastnika, ki bo v največji možni meri spoštoval zaščito pravic zaposlenih, dogovorjeno v kolektivni pogodbi," je dodal prvi mož Palome.

Predsednica sindikata Paloma Pergam Nives Hrovat je ob tem pojasnila, da so sklenitev aneksa predlagali, ker so z njim želeli doseči dogovor in jamstva, ki bi preprečili morebitne negativne posledice začrtanega postopka dokapitalizacije in nadaljnje prodaje.

"Prepričani smo, da smo s tem dosegli zelo veliko, saj smo zavezali delodajalca oziroma lastnika k spoštovanju dogovorjenega, predvsem pri zaščiti pridobljenih pravic zaposlenih, delovnih mest in tudi podjetja," je dejala Hrovatova.

Kdo bo lastnik?
V Palomi sicer še naprej molčijo o tem, kdo naj bi bil njihov novi lastnik. Dnevnik je v ponedeljek pisal, da je omenjena družba med podjetji v večinski državni lasti najbliže prodaji, pri tem pa so se sklicevali na besede državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Metoda Dragonje.

Kot je še pisal časnik, naj bi se nadzorniki SDH minuli teden odločili, da bodo za pomoč pri odločitvi o dokapitalizaciji Palome najeli odvetniško pisarno Schoenherr. Ta je že pripravila tudi pravno mnenje o postopku dokapitalizacije družbe, ki že nekaj časa čaka na 4,5-milijonsko posojilo Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD).

Časnik Delo pa je v torek pisal, da naj bi lastnik Palome kmalu postal poljski sklad Abris Capital, ki naj bi ponudil najvišjo ceno za delnico. Poljska družba naj bi presegla 33-odstotni prevzemni prag in bi v primeru prevzema morala objaviti prevzemno ponudbo, še dodaja časnik.