Slovenija

Dokapitalizacija Perutnine čaka na soglasje

STA
15. 10. 2015, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Postopek vstopanja Sija v lastništvo Perutnine Ptuj še vedno poteka in naj bi bil v skladu s skupščinskim sklepom zaključen najpozneje v 61 dneh po skupščini, torej v začetku novembra. Kot je pojasnil predsednik uprave ptujske skupine Roman Glaser, je datum izvedbe dokapitalizacije neposredno odvisen od dveh največjih državnih bank.

sta

Banki članici konzorcija posojiloodajalk ptujske družbe po besedah Glaserja za zdaj še čakata s podpisom aneksa k sporazumu o finančnem prestrukturiranju (MRA) Perutnine Ptuj, medtem ko so ga vse druge članice konzorcija že potrdile.

"Dejstvo je namreč, da bodo bančni krediti zaradi 40-milijonov evrov visoke dokapitalizacije Sija, ki je višja od v sporazumu prvotno določenih 20 milijonov evrov, zdaj prednostno poplačani s 30 milijoni evrov, namesto sprva pričakovanih deset milijonov evrov," je za STA dodal Glaser.

Podatkov o devetmesečnem poslovanju v družbi za zdaj še ne razkrivajo, so pa v prvih petih mesecih ustvarili za okoli 2,5 milijona evrov dobička. 

Ker bi na skupščini napovedana tožba za ničnost sklepa o dokapitalizaciji s strani društva Mali delničarji Slovenije lahko zavrla postopek povečanja osnovnega kapitala do konca leta, kot so ga zahtevale banke, je na mestu vprašanje, ali to lahko ogrozi celoten postopek.

Vendar Glaser še naprej, tako kot že po avgustovski skupščini, zagotavlja, da to ne more imeti nobenega vpliva na realizacijo korporacijskih skupščinskih odločitev, sploh pa ne na dokapitalizacijo.

Ptujska družba in celotna skupina sicer po informacijah iz podjetja v letošnjem letu še naprej posluje v okviru načrtov, ki jih na nekaterih postavkah tudi presega. Podatkov o devetmesečnem poslovanju v družbi za zdaj še ne razkrivajo, so pa v prvih petih mesecih ustvarili za okoli 2,5 milijona evrov dobička. Dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) je na ravni delniške družbe znašal 5,8, na ravni skupine pa 8,8 milijona evrov.