Svet

Predsednik obiskal svojega rešitelja

Č.K.
22. 10. 2015, 16.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sirski predsednik Bašar al Asad je bil v torek zvečer v Rusiji na prvem obisku v tujini od začetka sirskega konflikta leta 2011. Na pogovoru v Moskvi se je svojemu glavnemu podporniku, ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, zahvalil za pomoč v sirskem konfliktu.

Reuters

Al Asad je ruskega predsednika Vladimirja Putina obiskal v torek zvečer, a novica o njegovem obisku je v javnost prišla šele tekom včerajšnjega dopoldneva. "Terorizem, ki se je razširil v regiji, bi se razširil še bolj, če ne bilo vaših vojaških akcij in vaše odločitve za posredovanje v Siriji," je dejal al Asad Putinu na srečanju v Kremlju. Putin mu je dejal, da na njegovo zahtevo pomagajo sirskemu ljudstvu v boju proti terorizmu, da pa je mogoča politična rešitev sirskega konflikta »s sodelovanjem vseh političnih sil, etničnih in verskih, v državi« ter da mora imeti zadnjo besedo sirski narod.

250 tisoč ljudi je do zdaj zahtevala sirska vojna.

Z al Asadom sta se strinjala, da morajo vojaškim operacijam v Siriji slediti politični koraki za končanje konflikta. »Pripravljeni smo prispevati ne samo v boju proti terorizmu, ampak tudi v političnem procesu v stikih z drugimi silami,« je še dejal Putin al Asadu. Ta pa je izpostavil pomen nadaljnjih političnih korakov, so sporočili iz Kremlja. Tiskovni predstavnik sirskega predsedstva je povedal, da je Putin al Asada seznanil s tem, da se bo sestal s svetovnimi silami, da bi dosegli politično rešitev v Siriji. "Pogovor je bil dolg, teme jasne," je dejal novinarjem tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je pred tem danes sporočil, da sta se predsednika srečala v torek zvečer. Dodal je, da je al Asad Putina podrobno seznanil z razmerami v Siriji in prihodnjimi perspektivami.