Slovenija

FOTO: Krka spet narašča

STA
15. 10. 2015, 07.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zaradi padavin, ki so zajele Slovenijo, je ponoči do opozorilnih pretokov poraslo več manjših rek, ki se razlivajo na izpostavljenih mestih ob strugi. Meteorne vode so poplavile dele cest, zagorela sta tudi dva objekta, drugih večjih nevšečnosti ponoči ni bilo. Krka se je ponoči umirila. Znova bo začela močneje naraščati čez dan.

mm

Med rekami so ponoči naraščale Kolpa, Lahinja, Unica in Sotla v spodnjem toku, ustalili sta se Ljubljanica in Dravinja v spodnjem toku.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) se je reka Krka v zgornjem toku ustalila, v spodnjem toku pa še narašča. Njen pretok na vodomerni postaji Podbočje je ob 5. uri znašal 260 kubičnih metrov na sekundo. Ob predvideni krepitvi padavin na jugovzhodu države bo Krka čez dan pričela ponovno močneje naraščati, pri čemer lahko poplavi v večjem obsegu.

mm

Ob predvideni okrepitvi padavin z močnejšimi nalivi se lahko danes ponovno razlijejo posamezne manjše reke v Vipavski dolini in tudi drugod po državi, zlasti v osrednji, jugovzhodni in severovzhodni Sloveniji. Poplavljanja so možna tudi na ravninskih predelih Pomurja in Podravja zaradi visoke podzemne vode in povečane vodnatosti manjših vodotokov. Podzemna voda se bo zadrževala tudi na kraških poljih Notranjske in Dolenjske.

Gladina morja ob slovenski obali bo dopoldne med 9. in 12. uro povišana. Pri tem lahko morje poplavi nižje predele obale.

V Kopru je ponoči meteorna voda zalila eno izmed dvorišč, v Koritnem v občini Majšperk in cestišče v Muti. V Dolenji vasi v občini Železniki je v sredo zvečer voda zalila klet nestanovanjskega objekta.

V Miklavžu pri Taboru je davi zagorel gospodarski objekt, v sredo zvečer pa skedenj na Sloki Gori v Velikih Laščah.