Slovenija

Kdo se še boji KPK?

Žiga Kariž
15. 10. 2015, 06.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je danes le še senca same sebe: institucija, o kateri se govori le še, ko na plano izbruhnejo nesoglasja med člani. Je zadnji spor med Borisom Štefanecom in Almo Sedlar zadnja pika na i te kastrirane organizacije?

STA

Namestnica Borisa Štefaneca, Alma Sedlar, se je javno že večkrat potožila, da se z gospodom predsednikom komisije ne razumeta najbolje. Njena zadnja pritožba je v javnost prišla v ponedeljek, ko je svoja čustva izlila v pismu predsedniku republike Borutu Pahorju. V petek, 9. oktobra, ji je namreč Štefanec izdal odredbo, na podlagi katere ji je omejil dostop do vpogleda v pošto KPK in dostop do dokumentacije, je pojasnila.

Užaljena Alma

»Petkova odredba je le zadnje v nizu dejanj, zaradi katerih je delovanje senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) omejeno do te mere, da ta ne more več ustrezno delovati«, je Sedlarjeva zapisala v pismu. Ob tem je predsednika komisije Štefaneca obtožila še »morebitnega političnega delovanja«, saj naj bi zaviral postopke v povezavi z enim od podjetij, katerega ustanoviteljica je država.

Mirni Borut

STA

Na njeno pismo se je odzval predsednik države Borut Pahor, tisti, ki je aktualne člane imenoval. Senat KPK je pozval k uspešnemu delovanju. "Zavoljo vaše neodvisnosti in pomembnih nalog, ki jih opravljate, si vas dovolim pozvati, da s prizadevnim in strokovnim delom krepite zaupanje v poslanstvo vaše komisije," je zapisal v pismu.

Užaljeni Boris

Včeraj pa je s svojo resnico predstavil še Boris Štefanec. Prejšnji teden naj bi dobil informacijo, da Sedlarjeva zelo intenzivno posega in vpogleduje v vse dokumente KPK, tudi v osebne mape.

Zaradi suma, da so bila kršena določila zakona o varstvu osebnih podatkov, je že v petek z namestnico Sedlarjevo opravil pogovor. V ponedeljek so zaradi suma kršitev v elektronski obliki podali tudi prijavo na urad informacijskega pooblaščenca.

Krizna komunikatorka in strateška svetovalka Damjana Pondelek o KPK Žalostno je, ko med sodelavci ni več zaupanja in sodelovanja. Ko se začne javno obračunavanje, je jasno, da so ljudje obupali drug nad drugim in tudi nad organizacijo, ki bi jo morali dostojno predstavljati. Še bolj žalostno in tudi zelo narobe pa je sklicati novinarsko konferenco, da bi svetu povedali, da je podrejeni deloval nezakonito, preden so sploh sproženi ustrezni delovnopravni postopki in preden so imeli pristojni organi sploh možnost pogledati, ali se je kršitev res zgodila ali ne.

Po njegovih besedah iz dokumentacije izhaja, da je Sedlarjeva letos do 12. oktobra vpogledala v 2318 dokumentov. Glede njenih pojasnil, da podatke pregleduje zato, da se lahko pripravi na sejo senata, je pojasnil, da je senat letos opravil 24 sej, na katerih so obravnavali 245 vsebinskih zadev. "Vpogledov pa je bilo 10-krat več. To seveda jasno kaže, da ni vpogledovala samo v te zadeve, in to potrjuje tudi pregled teh zadev," je dodal. Z vidika varovanja osebnih podatkov je po njegovih besedah najhuje, da je vpogledovala v zelo občutljive osebne podatke uslužbencev komisije. Kot je pojasnil, gre med drugim za podatke o uveljavljanju pravic iz naslova socialnega varstva, podatke o zdravstvenem stanju posameznikov in njihovih kroničnih bolezni, disciplinski postopek zoper zaposleno osebo in podatke o medijsko prepoznavnih osebah. Prav tako je vpogledovala v zadeve, iz katerih se je kot članica senata izločila, in sicer po tem, ko se je izločila.

Še bolj užaljena Alma

Sedlarjeva je na obtožbe odgovorila nemudoma z besedami: "'Ob neznanem času na neznanem kraju' je zdaj že modus operandi, ki smo ga tu v zadnjem letu in pol vajeni, vedno je nekaj narobe za nazaj, pa nikoli ni gospod Štefanec za nič odgovoren."

Poklicati zaposlene na sestanek in jim dejati, da je Sedlarjeva vpogledala v njihove osebne podatke, po njenem mnenju spada med "metode, s katerimi pač najlažje nekoga degradiraš". "Verjetno sem imela danes na sestanku spet srečo, da me niso zažgali na grmadi ali pa nesli ven," je pripomnila.

Na vprašanje, ali po njenem mnenju komisija lahko nadaljuje delo, je odgovorila: "Lahko, ampak vprašanje, s kom na vrhu." Štefanec je o nadaljnjem sodelovanju s Sedlarjevo povedal le, da bi sam želel, da senat deluje drugače, a da nihče nima pravice razrešiti nobenega člana senata, v kolikor za to niso zagotovljeni določeni zakonski pogoji.

Razočarani državljani

Članov senata se ne da kar tako zamenjati, in kot kaže, bomo obtičali s sestavo, ki ji je bolj do prepirov in medsebojnega obtoževanja kot pa do dela, za katerega so bili imenovani.