Svet

Evropski parlament potrdil dodatnih 400 milijonov evrov za migracije

STA
14. 10. 2015, 21.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Evropski parlament je potrdil predlog o dodatnih 401,3 milijona evrov evropskih sredstev za pomoč beguncem še letos. Sredstva bodo namenjena članicam, ki nosijo največje breme begunske krize, tretjim državam, kjer je največ beguncev iz Sirije, in trem evropskim agencijam, katerih naloge so povezane s pomočjo beguncem.

Reuters

Za spremembe letošnjega proračuna EU za krepitev ukrepanja v begunski krizi je glasovalo 577 poslancev, 66 jih je bilo proti, 14 pa se jih je vzdržalo. 100 milijonov evrov bo šlo za nujno pomoč državam članicam EU, 300 milijonov za pomoč tretjim državam, da bodo lahko bolje poskrbele za begunce na svojih tleh, 1,3 milijona pa za kadrovsko krepitev agencij Frontex, EASO in Europol. Poslanci so dodatna sredstva odobrili .

Poleg odobritve zvišanja sredstev za begunce, kar je potrebno za izvajanje ukrepov, ki so jih voditelji držav EU sprejeli na neformalnem vrhu 23. septembra, je parlament poudaril, da je treba spremeniti pravila za izvajanje sedemletne finančne perspektive EU za obdobje 2014-2020 in tako omogočiti proračunske ukrepe za dolgoročno reševanje begunske problematike.

"Parlament razume nujnost begunske problematike in je bil pripravljen hitro ukrepati za povečanje sredstev, namenjenih pomoči nepričakovano visokemu številu beguncev in priseljencev. Ker pa lahko pričakujemo, da se bo begunska kriza nadaljevala tudi v prihodnjih letih, želimo ob reviziji finančne perspektive leta 2016 zagotoviti ustrezna dolgoročna sredstva," je pojasnila poročevalka, Španka Eider Gardiazabal Rubial.