Slovenija

Račun je prazen

Polona Krušec
14. 10. 2015, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nič kaj obetavno ni trenutno stanje kraške družbe, ki se sicer že dalj časa srečuje s težavami. Kljub ukrepom se zdi, da Lipico turizem, d. o. o., najverjetneje čaka stečaj.

sta

Že na začetku leta smo poročali o hudi stiski Lipice turizma. Ta se sicer vleče že nekaj let. Plačevati niso zmogli niti tekočih obveznosti, elektrike in vode, denarja ni bilo niti za plače. Po zimski sezoni so z veliko mero potrpežljivosti delavcev, ki so zaradi neizplačanih plač stisnili zobe, le dočakali poletni del, ko jim je šlo nekoliko bolje, a vseeno so črto pod tem delom turistične sezone potegnili s skoraj 40 tisoč evri primanjkljaja. Kot je povedal vršilec dolžnosti direktorja Lipice turizma, d. o. o., Boštjan Bizjak, je bila zaradi takega finančnega stanja septembrska plača morda zadnja, ki so jo prejeli zaposleni.

Brez učinka

Država je menila, da je poteza, narejena pred letom dni, dobra za družbo. Lipico turizem, nosilko hotelske in gostinske dejavnosti, so namreč iz javnega zavoda prenesli nase – upravlja jo Slovenski državni holding (SDH). Od tedaj se ni veliko spremenilo na bolje, saj je družba tako rekoč pred bankrotom.

Bizjak je zato sklical zasedanje, na katerem je z lastniki govoril o mogočih rešitvah težkega položaja, a je bil Holding skop z besedami. Povedali so le, da mora odločitev, kako naprej, sprejeti vlada. SDH je menda tej podal analizo in mogoče sanacijske ukrepe za kraško družbo, a jih še ni pretehtala ali sprejela.

Dve možnosti

Kot menijo delavci in vršilec dolžnosti direktorja Boštjan Bizjak, sta edini možnosti dokapitalizacija ali stečaj. Ker za prvo ni pogojev, je realna le druga. Bizjak je SDH predlagal, naj to potrdi, a je Slovenski državni holding spet pojasnil, da je odločitev v rokah vlade.

Včeraj so se sestali še zaposleni, ki so sklenili pritisniti na vlado, da čim prej odloči o naslednjih korakih in o tem, kakšna bo usoda podjetja in posledično tudi njihovih delovnih mest. Vlada do zdaj o tem ni posredovala več informacij ali sprejela odločitve.