Slovenija

Begunci niso nasilni

Gabrijel Toplak
14. 10. 2015, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Državni sekretar Boštjan Šefic občanom pravi, da bo center deloval le tri mesece, z direktorjem Policijske uprave Maribor Danijelom Lorbkom pa sta sporočila tudi, da bodo poskrbeli za varnost v kraju.

sta

Nekateri občinski svetniki in krajani Šentilja v Slovenskih goricah, ki so, kot smo poročali, izrazili zaskrbljenost, zakaj v kraju z zgolj 1500 prebivalci želijo postaviti center za begunce z 2000 posteljami, so prišli na svoj račun.

OBSTAJA REALNA MOŽNOST

Na izredni seji, ki je bila sklica zaradi omenjenih pomislekov glede namestitvenega centra za begunce, ki so ga postavili pred dvema tednoma, jim je Boštjan Šefic, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, pojasnil, da obstaja realna možnost novih prihodov beguncev v Slovenijo, zato se je treba na to dobro pripraviti. »Eden od ukrepov je gradnja šotorišča na nekdanjem parkirišču za tovorna vozila v Šentilju, kjer bi lahko sprejeli do 2000 ljudi. Tukajšnjo lokacijo smo izbrali, ker se razprostira na eni najkrajših mogočih poti beguncev čez Slovenijo, poleg tega gre za državno zemljišče, ki je odmaknjeno od naselja in ustrezno za nadaljevanje poti beguncev na sever. Občina tu nima nobenih finančnih obveznosti. To je stvar države,« je svetnikom in približno 80 krajanom poudaril Šefic. Dodal je, da begunci v Šentilju ne bodo nameščeni dolgotrajno, ampak do največ treh mesecev. Če bo sosednja Avstrija zaprla mejo, pa jih bodo selili v zidane objekte.

ZA VARNOST POSKRBLJENO

Če je opozicija sejo izkoristila predvsem za kritike župana Štefana Žvaba, saj mu očitajo, da ni neustrezno obveščal javnosti v zvezi s šotoriščem, je krajane zanimala tudi njihova varnost. Tako kot Šefic je Šentiljčanom tudi direktor PU Maribor Danijel Lorbek zagotovil, da bodo za varnost v njihovem kraju ustrezno poskrbeli. Obenem je izpostavil, da begunci niso nasilni in da ne želijo ostati v Sloveniji.

BREZ PANIKE

Na očitke opozicije je župan Štefan Žvab odgovoril, da so javnost o zadevi ustrezno obveščali. »Nismo želeli delati panike, saj ni nobene potrebe po tem. Še vedno je ni, ker trenutno pri nas ni niti enega begunca,« je pojasnil župan in poudaril, da so se s kritiko obrnili nanj le občinski svetniki, ki zadevo politizirajo, medtem ko od krajanov ni slišal nobenih pritožb.

BREZ SOGLASJA

Šefic je svetniku SDS Bojanu Belni razložil, da za postavitev šotorišča niso potrebovali soglasja lokalne skupnosti, prav tako je poudaril, da ne želijo ničesar skrivati. »To je izziv, s katerim se srečujemo vsi skupaj,« je odvrnil Šefic. So pa z občine prejšnji teden vsem Šentiljčanom poslali pojasnilo o časovnem sosledju dogodkov v zvezi s postavitvijo šotorišča in letak vladnega urada za komuniciranje, s katerim so jih pozvali k razumu in strpnosti do beguncev.