Slovenija

Skupščini Laškega in Uniona o novih nadzornikih novembra

STA
9. 10. 2015, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Delničarji Pivovarne Laško in Pivovarne Union bodo 12. novembra odločali o novih nadzornikih, potem ko so sedanji po Heinekenovem prevzemu odstopili. Za nadzornike Laškega so predlagani Marta Natalia Bulhak, Lucas Antonius van Haastrecht, Dimitar Alexiev Dimitrov in Markus Alfred Liebl. Z izjemo Bulhakove so isti predlagani tudi za Union.

STA

Kot kažeta sklica skupščin, objavljena v današnjem časniku Delo, se bodo delničarji seznanili z dejstvom, da so Goran Brankovič, Peter Groznik, Jože Bajuk in Janez Škrubej kot nadzorniki Pivovarne Laško ter Vladimir Malenkovič, Brankovič in Bojan Cizej kot nadzorniki Pivovarne Union podali odstopne izjave, ki bodo začele pravno učinkovati z dnem uveljavitve pogodbe o prodaji 51,11-odstotnega deleža v Pivovarni Laško nizozemskemu pivovarskemu velikanu Heineken.

Predlagane so tudi spremembe statuta obeh družb, in sicer bosta imeli po predlogu upravi namesto pet- sedaj sedemletni mandat. Vnesli bodo tudi določila, da so v upravo in nadzorni svet lahko imenovani člani organov vodenja in nadzora v Heinekenu ali njenih odvisnih družbah.

Heineken je pogodbo o nakupu omenjenega deleža Pivovarne Laško, ki je več kot 98-odstotna lastnica Uniona, s konzorcijem lastnikov, v katerem so bili Družba za upravljanje terjatev bank, Kapitalska družba, Alpen invest, Abanka, KD Skladi, NKBM, Zavarovalnica Triglav, Banka Koper in Sklad obrtnikov in podjetnikov, podpisal aprila letos.

Agencija za varstvo konkurence je ta teden Laškemu sporočila, da koncentraciji ne nasprotuje in ocenjuje, da je ta skladna s pravili konkurence, če bodo izpolnjeni korektivni ukrepi, ki se nanašajo na uporabo hladilnih omar v gostinskih obratih v Sloveniji.

Heineken bo za delnico odštel 25,56 evra, za 51,11-odstotni delež skupno 114,8 milijona evrov. Po preknjižbi delnic bo moral objaviti prevzemno ponudbo še za preostali delež Laškega. Za 100-odstotni delež bi kupnina po tej ceni znašala skupno okoli 223,6 milijona evrov.