Slovenija

Socialni partnerji danes o predlogu proračuna in DDV

STA
9. 10. 2015, 07.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Socialni partnerji se bodo sestali na seji Ekonomsko-socialnega sveta. Obravnavali bodo predloga proračunov za leti 2016 in 2017 ter predlog novele zakona o DDV, s katerim bi zvišani stopnji postali stalnica. Pri slednjem je pričakovati nasprotovanje tako sindikatov kot gospodarstvenikov, saj so oboji že izrazili nestrinjanje z ukrepom.

sta

Tako so v zvezi svobodnih sindikatov ZSSS že v začetku minulega tedna izrazili nasprotovanje predlagani trajni določitvi stopenj DDV pri 22 oz. 9,5 odstotka, hkrati pa zahtevali, da se ti z novim letom vrneta na 20 oz. 8,5 odstotka.

Vlada je julija 2013 zvišala splošno stopnjo davka na dodano vrednost (DDV) z 20 na 22 odstotkov, znižano, s katero so med drugim obdavčeni hrana in zdravila, pa z 8,5 na 9,5 odstotka. Ukrep je trenutno zapisan v zakonu o izvrševanju proračuna za čas do konca leta 2015. Če bo DZ potrdil predlagano novelo zakona, bo ta krizni javnofinančni ukrep prešel v trajnega.

"Zahtevamo, da se, kot je bilo predvideno, s 1. januarjem 2016 ponovno uporablja nižja stopnja v višini 8,5 odstotka in splošna stopnja v višini 20 odstotka," so zapisali v ZSSS. Podaljšanje ukrepa, ki je najbolj prizadel najšibkejše, bi namreč po njihovem mnenju imelo nadaljnji negativen vpliv na domačo potrošnjo in kupno moč.

Nameri, da ukrep postane stalen, so lansko pomlad, ko je vlada to napovedovala, nasprotovali tudi gospodarstveniki.

Finančno ministrstvo je že takrat dejalo, da dvig DDV ni bil nikoli predviden kot začasen, temveč kot strukturen ukrep, v odgovor sindikatom pa so zapisali, da predstavlja trajna uveljavitev trenutnih stopenj DDV enega od trajnih ukrepov za konsolidacijo javnih financ in oživitev gospodarske rasti.