Slovenija

Z Janšo je konec

Simon Rosc
9. 10. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po številnih prevetritvah na politični levici bi po mnenju mnogih slednje morala biti deležna tudi desnica. Omenjajo se trije akterji, okoli katerih bi se lahko zbral svež vetrič, in pokop Janeza Janše.

M24

Že pred časom smo poročali o namerah Aleša Hojsa, nekdanjega podpredsednika Nove Slovenije, ki sicer še vedno ostaja član stranke z najbolj krščanskimi vrednotami, čeprav ima svoj rep pri Janševi SDS. Sodeluje namreč v njihovi vladi v senci, poleg tega pa so ga rumeno-modri vpeli tudi v nastajanje novega desnosredinskega medija.

STA

DOLGI HOJSOV REP

Aleš Hojs sicer priznava, da trenutno nima dosti časa, saj se na vse kriplje trudi zagnati Janšev medijski projekt, a si vrat ne zapira povsem. »Ne izključujem, da bi bila lahko tudi desna alternativa projekt, ki bi se mu lahko pridružil,« je dejal za javnost. Svoj rep bi tako očitno od SDS kaj hitro lahko premaknil h kaki drugi, novejši frakciji.

Njegova matična NSi mu, kot smo že pisali, dolgo ne diši več, predvsem ga moti to, da po njegovem mnenju stranka vse premalo zagovarja pomen krščanskih vrednot, in tako po njegovem mnenju postaja vse bolj podobna propadli Državljanski listi. Iz njegovih besed lahko sklepamo le, da se sam očitno novega političnega projekta ne bo lotil, temveč bo le pristavil svoj piskrček.

Sicer pa bi politik, ki je član ene stranke, sodeluje v projektih druge stranke in razmišlja o priključitvi k projektu tretje stranke, res težko vzdržal svojo politično kredibilnost, ki je potrebna za nov politični projekt.

STA

NAVEZA JAMBREK-RUPEL

Rupel je julija letos izstopil iz Janševe SDS, potem ko so ga najprej v stranki povabili v strokovni svet oziroma tako imenovano vlado v senci, nato pa so vanjo namesto Rupla sprejeli evropskega poslanca Milana Zvera, Ruplu pa brez obvestila in pojasnila obrnili hrbet. Sledilo je odprto pismo predsednikoma SDS in SMC o pobudi za sestavo velike koalicije med strankama, s katero je med podpisniki pristal tudi Rupel.

A ker očitno kakšnega resnega namena akterja obeh strank glede pobude nimata, bi bil po mnenju mnogih čas za svež veter na desnici. Čas za nekakšno stranko modernega desnega centra, kot je v enem od intervjujem izjavil nekdanji ustavni sodnik, predsednik Zbora za republiko in notranji minister v vladi Andreja Bajuka, Peter Jambrek. Prav Jambrek pa naj bi bil po naših informacijah skupaj z Ruplom eden ključnih akterjev pri snovanju ideje o alternativi Janševi SDS.

sta

KONEC Z JANŠO

»Z Janšo je konec,« nam je zaupal vir iz stranke SDS. Od tam prihajajo še druge informacije, ki pojasnjujejo, zakaj Janša zadnje čase ni več toliko prisoten v medijskem prostoru. »Stranka je predsednika malo postavila na stranski tir,« nam je še zaupal vir. Očitno se v stranki zavedajo, da brez Janše ne gre, z njim pa zaradi vseh afer, ki so mu v preteklosti visele nad glavo, tudi ne več najbolje. Jambrek je izjavil, da je sedanje vodstvo SDS zagotovilo za zmago levice na volitvah, česar pa si desnica verjetno ne želi. In prav zaradi vsega napisanega ne bo nič nenavadnega, če bo tudi desnica dobila svojo alternativo.