Slovenija

VIDEO: Ribičem morijo birokrati

R.T.
14. 9. 2015, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Opravljanje že tako izumirajočega poklica ribičem zdaj v Izoli ovira še občinska birokracija. In čeprav je Evropa dala denar za prenovo tamkajšnjega ribiškega pomola, bodo ribiči barke morali odstraniti.

Planet TV

Iz priveza se je že morala umakniti ribiška Kantina, isto usodo pa bo doletelo še 5 drugih ribiških bark. Te služijo školjkarstvu, morskim gradnjam, izletom in ribjim piknikom – so torej povezane z ribištvom in marikulturo. A privezane morajo biti prečno, sicer bodo izgubile pravico do priveza, pravijo na izolski komunali.

»To je bilo dogovorjeno tako s strani komunale, občine in ribičev, tak projekt je bil poslan tudi agenciji, ki je sam projekt financirala. /…/ Vsakršno odstopanje od tovrstnega privezovanja je kršitev in nevarnost za vrnitev evropskih sredstev,« Opozarja Denis Bele iz komunale Izola.

Za tiste, ki z barkami jeseni in pozimi tudi ribarijo, pa ta ureditev moti. To zanje pomeni poslabšanje pogojev dela pri raztovarjanju, opozarjajo da bi v takšen dogovor šli le, če bi jim postavili pontonske pomole, kakor je obljubil nekdanji župan. Teh seveda nikoli ne bo.