Slovenija

V Lipi odslej testenine

Polona Krušec
2. 9. 2015, 18.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Prostori lesnopredelovalnega podjetja so že nekaj let prazni in so začeli propadati. Zdaj pa se je kompleks, katerega lastnik je Mlinotest, spremenil v gradbišče, saj ga obnavljajo in oživljajo.

P.K.

Podjetje Lipa v osrčju Ajdovščine obsega površino kar 60.000 kvadratnih metrov, od tega dobro polovico zasedajo ogromne hale in drugi objekti, kjer je nekoč kraljeval les. Pred štirimi leti je propadla Lipa plus in od tedaj so prostori zapuščeni. Odkar pa je zadnji dve leti njihov lastnik domači Mlinotest, se ta trudi razmere urediti. Mlinotest je lastnik nekdanjih proizvodnih hal podjetja Lipa postal z dokapitalizacijo v letih 2011 in 2012.

P.K.

Različne ideje

Svoj čas sta med govoricami domačinov krožili dve ideji, kaj bi lahko naredili s kompleksom; iz nekdanje Lipe, saj bi bilo žalostno, če bi kompleks propadal in ostal neuporabljen, naj bi uredili parkirišče, nekaj časa se je govorilo tudi o tem, da bi tam lahko stal kampus Univerze v Novi Gorici, vendar so ti predlogi sčasoma potihnili.

P.K.

Namen Mlinotesta

V imenu družbe Mlinotest je njihova predstavnica za stike z javnostjo Vera Kozmik Vodušek sporočila, da je bil problematičen oziroma v slabem stanju predvsem en del hal in te so se odločili porušiti ter jih obnoviti, preostale so potrebovale manjše posege. Trenutno dela še potekajo. Mlinotest se je odločil, da bo nekaj objektov ponudil v prodajo, abo nekaj prostora vseeno ohranil tudi zase, ni pa še jasno, za kaj točno bi ga ajdovski živilski obrat porabil. »Dejstvo je, da je kompleks zelo velik in da Mlinotest celotnega gotovo ne potrebuje,« pojasnjuje Kozmik Voduškova. Dodaja, da je zanimanja za prostore kar nekaj. Med interesenti je menda več takih, ki bi radi najemali, vendar lastnike bolj zanima prodaja.

P.K.

Proizvodnja testenin

Pove nam tudi, da se je v en del že preselilo podjetje Zdrava zemlja, d. o. o. Registrirano je na Lokavški cesti 7, matično podjetje – ustanovitelj pa prihaja iz Italije. Več ni znanega, ve pa se, da gre za prehransko podjetje, ki naj bi v Ajdovščini proizvajalo brezglutenske testenine.