Slovenija

Je naši državi sploh mar za invalide?

T.R.
2. 9. 2015, 17.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Neprijetna izkušnja, ko je kot sedemletni deček Anton Slana iz Vnanjih Goric brezskrbno skakal po lužah in si porezal nogo ob steklovino, je botrovala temu, da je danes čevljar.

M24

Sogovornik ni klasični čevljar, ampak izdelovalec ortopedske obutve. Antona Slano smo obiskali v njegovi delavnici Handmade, kjer skupaj s sodelavcem Mirom Kumrom in delavci izdeluje večinoma moške, ženske in otroške ortopedske čevlje po meri ter ortopedske vložke. Poleg tega mojstra prisluhnita željam strank in pod njunimi prsti nastajajo lični unikatni čevlji. Pogled nanje jemlje sapo.

M24

PRI DEVETNAJSTIH SO MU AMPUTIRALI NOGO

Slana se spominja, da se ureznina zaradi koščka stekla nikakor ni celila tako, kot bi se morala, in je prišlo do zastrupitve. Pri devetnajstih letih so mu tako nogo pod kolenom amputirali. Do takrat je zaključil srednjo tekstilno in obutveno šolo v Kranju in si pridobil naziv izdelovalec spodnjih delov obutve. Ves čas obiskovanja srednje šole je med počitnicami nabiral izkušnje v rehabilitacijskem centru Soča in se po zaključku šolanja tam zaposlil kot izdelovalec ortopedske obutve. Ker so v Soči počasi ukinjali program, se je leta 1995 skupaj s Kumrom podal na samostojno pot. Zdaj že dvajset let za naročnike izdelujeta ortopedsko obutev (mojstra imata sklenjeno koncesijsko pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije), ki jo stranke dobijo prek Soče.

M24

PRI NAS LE EN PAR ČEVLJEV NA LETO

Sogovornik postreže še z nekaterimi podatki. Od izmeritve do končne podobe ortopedskega obuvala potrebujejo okoli deset ur, na teden pa jih v delavnici izdelajo od 20 do 30 parov. Slana dodaja, da v tem poslu sicer ni vse z rožicami postlano. Ker ni delavcev, naročnik čaka dva meseca na izdelavo obutve. Absurd je tudi, da mu na naročilnico pripada le en par na leto. Za primerjavo, v Avstriji dobi naročnik tri pare na leto.

M24

Poleg tega je skrb vzbujajoče, da so z leti stroški materiala vse višji, medtem ko mojstra od države prejemata okoli 120 evrov na par že deset let. V sosednji severni državi je strošek izdelave od 800 evrov dalje. »Očitno naši državi ni mar za invalide. Če bo šlo tako naprej, ne vem, ali bomo lahko dolgoročno obstali,« sklene Anton Slana.