Slovenija

Slovenci v središču preiskave na Hrvaškem

R.T.
1. 9. 2015, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaško podjetje s slovenskimi lastniki Gold Box je po uradnih podatkih v dveh letih opravilo za kar 40 milijonov evrov poslov. A hrvaška davčna uprava sumi, da je bilo poslovanje le fiktivno.

Facebook

Hrvaški davčni inšpektorji so pod drobnogled vzeli poslovanje 40 podjetij, ki jih sumijo utaje davkov. V središču te preiskave naj bi bila po pisanju hrvaškega spletnega portala Jutarnji list združba slovenskih podjetnikov, ki stoji za podjetjem Gold Box, ki se ukvarja z odkupom in preprodajo žlahtnih kovin.

Znani obrazi

Podjetje sta ustanovila Matevž Šinkovec ter Andrej Lah, nekdanji član uprave Hypo Alpe-Adria-Bank, pozneje sta podjetje prevzela Peter Brumnič in Rok Gale. O Matevžu Šinkovcu, ki je prijatelj in poročna priča Jureta Jankovića, ter Petru Brumniču smo v našem časniku pisali že leta 2013, ko se nam je ena izmed bralk potožila, da ji podjetje Trgo zlato, katerega lastnika sta bila v tistem času Brumnič in Šinkovec, ni poplačalo vseh obveznosti iz naslova redne zaposlitve. Kot so takrat razložili lastniki podjetja, so morali racionalizirati poslovanje zaradi globalnih trendov na trgu žlahtnih kovin.Podjetje Trgo zlato, ki je v letih 2011 in 2012 ustvarilo skoraj 20 milijonov evrov prihodkov, nato pa so mu leta 2013 celo blokirali račun, sta kmalu prodala bosanskemu državljanu Enesu Adžamiji in, kot kaže, poslovanje preselila na Hrvaško.

Sanjski začetek

Tudi pri podjetju Gold Box se je poslovanje začelo neverjetno uspešno. Leta 2013 so uspeli ustvariti skupaj kar 33 milijonov evrov prometa in skoraj 300.000 evrov dobička. Torej v času, ko so jim, glede na njihove besede, normalno poslovanje v Sloveniji ovirale razmere na globalnih trgih žlahtnih kovin.

Že naslednje leto je promet padel kar za petkrat, dobiček se je spremenil v izgubo, davčna uprava pa je blokirala tudi račune podjetja. Jutarnji list poroča o tem, da podjetje ves ta čas naj ne bi imelo zaposlenih in da je sedež podjetja prijavljen v stanovanjskem bloku, kjer sosedi niso nikoli nikogar opazili, neaktiven naj bi bil tudi elektronski naslov podjetja. Po pisanju hrvaškega portala naj bi bilo podjetje Gold Box vpeto v mrežo podjetij, za katera sumijo, da so ustvarjala fiktivne posle z namenom pridobitve povračila davka na dodano vrednost.

»Ni res!«

Za komentar smo prosili Brumniča, ki je zadnje čase javnosti znan po tem, da je skupaj z ženo in televizijskim voditeljem Petrom Polesom v najem vzel znano ljubljansko gostilno Katrca. »Pisanje v Jutarnjem listu je navadna laž. Smo že najeli odvetnike in jutri bomo zahtevali popravek vsega, kar ne drži,« nam je dejal v telefonskem pogovoru. Ko smo ga vprašali, kaj natančno ne drži, je pojasnil, da niso utajevali davka, da so imeli popolnoma legalne prihodke in odhodke ter da je v resnici hrvaška davčna uprava dolžna denar njim. Da prav tako ne drži, da niso imeli zaposlenih; trdi, da so ves čas normalno poslovali. Da je bil na naslovu, ki ga je obiskala hrvaška novinarka, zgolj sedež podjetja, delovali pa so prek poslovalnice na naslovu Radnička cesta 52. Zanikal je tudi, da je podjetje del kakršnekoli mreže.

O tem, ali so omenjeni poslovneži del kakršnekoli preiskave naše finančne uprave, nam ni uspelo izvedeti nič, saj zaradi davčne tajnosti Furs teh podatkov ne sme posredovati javnosti.