Svet

Rusija z vojno intervencijo

Črt Kaker
2. 9. 2015, 17.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kar se je dolgo časa šušljalo, se počasi uresničuje. Ruski predsednik Vladimir Putin hiti na pomoč sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu v boju proti Islamski državi.

Reuters

Rusija je pred dnevi brez medijskega pompa in diplomatsko previdno začela razporejati svoj zračni kontingent v svojo stalno vojaško bazo v Siriji. Po diplomatskih virih iz Kremlja so Rusi do zdaj eno bazo že vzpostavili na območju sirskega glavnega mesta Damask, ki je pod kontrolo na zahodu osovraženega sirskega predsednika Al Asada.

Nekaj tisoč vojakov

Pričakuje se, da bo Rusija v naslednjih tednih v Sirijo poslala nekaj tisoč vojakov, svetovalcev, inštruktorjev, logističnih delavcev in vojaških tehnikov. Trenutno še ni točnih podatkov o sestavi ruskega kontingenta, ni pa skrivnost, da se je Rusija pred časom s Sirijo pogajala o prodaji večnamenskih nadzvočnih bojnih letal MiG 29 in vojaških trening letal Yak 130. Po poročanju enega izmed ruskih portalov ni več nobenega dvoma, da se bodo ruski piloti vojnih letal v kratkem aktivno vključili v spopade.

Rusi do že vzpostavil eno vojaško bazo na območju sirskega glavnega mesta Damask. 

Kremelj, ki o vsem skupaj že modro molči, naj bi v preteklih tednih Izraelu večkrat sporočil, da ne proti Izraelu ne proti katerikoli drugi sosednji državi ne goji nobenih zamer. Glavni cilj Rusije naj bi bil, da se na oblasti obdrži njihov zaveznik Al Asad in da se dejavno vključijo v vojno proti Islamski državi.

Preprečiti želijo širjenje islamistov

Diplomatski viri ob tem dodajajo, da sta Rusija in Iran pred dnevi sprejela strateško odločitev, da bosta storila vse, kar je v njuni moči, da bi preprečila širjenje in infiltriranje skrajnih islamistov Islamske države na območje nekdanjih sovjetskih republik, kjer muslimani predstavljajo večino prebivalstva. Ameriška administracija se ob tem po trditvah vira zaveda ruskih namenov, da se aktivno vključi v spopade v Siriji, in temu niti ne nasprotuje.

220 tisoč ljudi je do januarja 2015 umrlo zaradi vojne v Siriji.

Omiljena ameriška retorika

Ob vsem zadnjem dogajanju je treba izpostaviti tudi vse bolj omiljeno retoriko ameriškega predsednika Baracka Obame do rušenja Al Asadovega režima. Če je še pred letom dni Obama kot enega izmed ciljev svoje administracije javno poudarjal potrebo po spremembi oblasti v Siriji, tega v zadnjih mesecih ni več slišati.

Iran in Rusija želita, ob vedenju ameriške administracije, v prihodnjih mesecih ojačati sirsko vojsko. Rusija sicer že vse od začetkov državljanske vojne režimu Al Asada mesečno pošilja strelivo in orožje. Niso pa Rusi edini, ki svojo bližnjevzhodno politiko koordinirajo v partnerstvu z Iranom. Tudi ZDA so prek svojih diplomatskih kanalov že več mesecev v pogovorih z Iranom, da bi s skupnimi močmi premagali Islamsko državo. Kaže, da je Iran za ZDA v danem trenutku nujni partner za boj proti islamistom v Iraku.