Slovenija

Krajani spet na nogah

J.S.
24. 8. 2015, 21.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Krajani dolenjske Gomile in Brezovice so se že lani ostro uprli nameri, da bi ob železniški postaji postavili bazno postajo, a kaže, da država od načrtov ni odstopila. Združeni vaščani so odločeni, da tega ne bodo dopustili.

J. S.

Kot pripovedujejo, so železniško postajo na Gomili pred desetletji prostovoljno pomagali graditi prav oni. Še do lani je ob njej rasla mogočna lipa, ki pa so jo načrtovalci projekta najprej obžagali in pozneje podrli. »Spraševali smo se, zakaj so jo obžagali. Verjetno jo želijo malo pomladiti, smo se pogovarjali,« razlagajo in dodajajo, da so jih preslepili. »Čez kak mesec so prišli in lipo prav hitro podrli. Za protest je bilo prepozno. Pojasnili so, da morajo za potrebe posodobitve postaviti manjši kontejner, v katerem bo nekaj električnih kablov. To je bilo hudo zavajanje!« so prepričani v civilni iniciativi.

ENKRAT ŽE USTAVILI
Izkazalo se je, da gre za lokacijo »zloglasne« bazne postaje. Že lani, ko jim je uspelo začasno ustaviti gradnjo, pri čemer jih je podprla mirnska občina, so stekli pogovori in iskanje nove lokacije. Potekala so tudi pogajanja o optimizaciji stroškov za prestavitev, a je zdaj odjeknilo obvestilo, da bo ministrstvo za infrastrukturo nadaljevalo dela na obstoječi lokaciji. Krajani so se s protestom med drugim obrnili tudi na predsednika države in varuha človekovih pravic.

M. Ž., arhiv DL

KRIVA OBČINA?
Na republiški direkciji za infrastrukturo odgovarjajo, da jim kompromisne rešitve in sklenitve sporazuma glede alternativne lokacije ni uspelo doseči, saj da je občina Mirna januarja letos ustavila usklajevanja. Kot še pravijo, iz zadnje pisne korespondence ni možno razbrati, da občina neposredno nasprotuje obstoječi lokaciji, poskuša pa znova vzpostaviti dialog, so dodali.

Ob tem so še zapisali, da so občino večkrat opozorili na omejen čas, in če jim avgusta ne bo uspelo uskladiti aktivnosti in stroškov, bodo dela primorani nadaljevati na sedanji lokaciji.

KO DRŽAVA KRŠI ZAKONE
Mirnski župan Dušan Skerbiš poudarja, da jim je uspelo poiskati nadomestno lokacijo na meji med občinama Trebnje in Mirna, ki je od najbližjih objektov obeh občin oddaljena približno 450 metrov. Občina je sicer za namen prestavitve v proračunu zagotovila nekaj denarja, a država je dela najprej ocenila na vrtoglavih 90.000 evrov, nazadnje pa na dobrih 46 tisočakov plus DDV, kar je, kot meni župan te majhne dolenjske občine, nerealno za postavitev temeljev.

Ob tem Skerbiš poudarja, da je občina naročila tudi izdelavo pravnega mnenja, ki je pokazalo, da vsi postopki v projektu niso bili vodeni v skladu z zakonodajo.

V civilni iniciativi so sicer odločeni, da nikakor ne bodo pristali na to, da bi bazna postaja zamenjala nekdaj mogočno lipo. »Njeni brezbrižni uničevalci se niso zmenili za simbol slovenskega naroda, še več, namesto da bi nas vključili v najzgodnejši fazi projekta, so s pripravljeno zakonodajo in spretnim zavajanjem ter manipuliranjem na silo in brezbrižno umestili 'rogovilo' sodobnega časa,« so neposredni. Kot še poudarjajo, si želijo kompromisa, sicer napovedujejo državljansko nepokorščino.