Svet

Severna in Južna Koreja z dogovorom za umiritev napetosti

STA/J.P.
24. 8. 2015, 19.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predstavniki Severne in Južne Koreje so dosegli dogovor o umiritvi napetosti med državama, ki so se v zadnjih tednih znova zaostrile, navedbe južnokorejskih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. Pogajanja so v obmejni vasi Panmunjom potekala od sobote, podrobnosti dogovora pa še niso znane.

STA

Te naj bi v kratkem predstavil glavni pogajalec Južne Koreje, svetovalec s področja nacionalne varnosti Kim Kwan Jin, navedbe južnokorejske tiskovne agencije Yonhap povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Do največjih napetosti v odnosih med Korejama v zadnjih letih je prišlo, ko je Južna Koreja po 11 letih prek zvočnikov na meji med državama nedavno znova začela predvajati propagandna sporočila, namenjena Severni Koreji.

V Seulu so namreč prepričani, da je Severna Koreja odgovorna za eksplozijo dveh min na demilitariziranem območju med državama, v kateri sta bila v začetku meseca huje ranjena dva južnokorejska vojaka. Severna Koreja je vpletenost zanikala in minuli četrtek proti zvočnikom izstrelila raketo, Južna Koreja pa je v odziv izstrelila več deset izstrelkov.