Svet

Posebej za njih so znižali cene v trgovinah

A.Š.
24. 8. 2015, 18.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Razlike med severom in jugom Evrope so. Kažejo se v infrastrukturi, cenah in življenjskem standardu. A verjetno bi pričakovali, da je sever dražji, ker je bolj razvit in nam, južnim narodom zato nekoliko manj dostopen. No, naš novinar se je prepričal, da vsaj Belgija ne spada tja. Bolj za šalo kot zares je ugotovil, da so Belgijci prav revni.

Artur Švarc

Tisoč kilometrov loči razvito Slovenijo od siromašne valonske pokrajine v Ardenih, kjer je pretekli vikend potekala dirka formule 1. Po vožnji iz prosperirajoče slovenske države preko solidnih Avstrije in Nemčije smo prišli na revni sever Evrope. Belgija je zares revna država in prav privoščimo jim, da s tradicionalno dirko, ki letos poteka že šestdesetič, vsaj malo pozabijo na tegobe vsakdana.

MONOTONA INFRASTRUKTURA

Upravljavec avtocest je tako reven, da nima denarja za dela na avtocesti, tako da nikjer nismo videli kakih zapor in gradbišč. Še več, ceste so v tako slabem stanju, da ni nikjer nikakršnih lukenj in udarnih jam, avtoceste pa morajo siromaki celo razsvetljevati z lučmi. Hiše? Zgradbe so videti starinsko, Valonci pa nimajo denarja za pisane fasade in so vse enolične. Prav tako pred hišami ni raznih letnih vrtov in prodajaln, ker za to nimajo denarja.

Artur Švarc

ZA REVEŽE PRILAGOJENO

Trgovski centri? Belgijci imajo tudi nam znana Lidl in Hofer in še eno, naši razviti Sloveniji manj znano trgovsko verigo. A pozor! Ljudje tam na severu so tako revni, da so posebej zanje celo znižali cene v trgovinah. Te so po nekaj izračunih tam nekje do 30 odstotkov nižje kot v Sloveniji, res sramotno! Primerljive so le cene v restavracijah, tu Slovenija zaostaja, saj je hrana v strogem centru Malmedyja nekje v cenovnem rangu kake picerije v razviti Sloveniji.

OBLIŽ NA ČRNI VSAKDAN

Da pozabijo na svojo revščino, se veliko časa ukvarjajo z urejanjem okolice, ki je s svojo vzornostjo in neverjetno urbanistično usklajenostjo vsaj majhen obliž na njihov črni vsakdan. Ker živijo v revščini, vozijo zelo previdno in uvidevno, saj varčujejo pri vsaki kapljici goriva in zato ne pospešujejo in divjajo po naselju ter ne izsiljujejo prednosti. So tako revni, da so si morali policiste za ta vikend izposoditi celo pri Nizozemcih. Tudi internet je v Belgiji žalostno poceni ali pa celo brezplačen. Prav smiliti se nam morajo, ti Belgijci.

Artur Švarc

BODITE PONOSNI

Bodite torej srečni, da lahko živite v državi, kjer lahko za hrano plačujete več in pošteno ceno, kjer ima gorivo svojo dejansko vrednost, ne pa da za liter dizla plačujete sramotnih en evro in nekaj centov. Tako je tam daleč na severu. Če je narod reven, mu je pač treba znižati cene, da ljudje vsaj nimajo občutka, da živijo na dnu. Ubogi Valonci, ubogi Belgijci.