Slovenija

Stolčki se tresejo: bo zaradi verige zavestnih zavajanj letel šef HSE Blaž Košorok?

Luka Tetičkovič
21. 8. 2015, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Objavljeno je močno cenzurirano revizijsko poročilo Računskega sodišča RS. Ugotovljeno je, da Holding Slovenske Elektrarne (HSE) ni bil učinkovit pri obvladovanju denarnih tokov svoje skupine. Izvirni greh se je začel že pri predračunski vrednosti investicije.

STA

»Zahtevamo konkretne in obsežne popravljalne ukrepe v naslednjih 90 dneh, sicer bo sledil poziv k razrešitvi vodstva HSE,« je napovedal predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel. Včeraj je objavil revizijsko poročilo z naslovom Obvladovanje denarnih tokov skupine HSE zaradi investicije v blok 6, ki je zaradi varovanja poslovnih skrivnosti podjetij v državni lasti skoraj v celoti cenzurirano.

Iz tipskega v prototipni blok, iz pomožnega v nadomestni blok

»Gre za verigo zavestnih zavajanj. Že leta 2011 je bilo (direktorju TEŠ Urošu) Rotniku in HSE znano, da je navedena investicijska vrednost nerealna,« je oster Vesel, pri čemer zaradi varovanja poslovnih skrivnosti ni mogel biti konkreten. K molčečnosti pa niso zavezani naši viri, ki pa se kljub temu ne upajo izpostavljati. Dva med seboj neodvisna vira nas namreč opozarjata, da je bil TEŠ 6 najprej zamišljen kot pomožni blok, o nadomestnem se je začelo govoriti šele leta 2010. Nadalje, in tukaj zadeva postane zares škandalozna, tedanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak (SDS) sprva podpiše dovoljenje za gradnjo 500MW energetskega objekta TEŠ 6 (23. 11. 2005), pol leta pozneje (21. 5. 2006) pa z aneksom odobri investicijo v 600MW objekt. Kaj to pomeni? Zadeva je preprosta, trdijo viri, medtem ko bi 500MW blok bil tipski, torej takšen, ki ga je dobavitelj Alstom že gradil drugje, je 600MW blok prototipski, torej edini svoje vrste. Kako in zakaj je do tega prišlo, ne vemo, špekuliramo pa lahko, da se je tako favoriziralo dobavitelja in ustvarjalo potrebo po dodatni projektni dokumentaciji, s čimer pa so jasno naraščali stroški projekta.

STA

Premalo premisleka glede zalog premoga

Še leta 2010 je tedanji direktor Premogovnika Velenje Milan Medved dvome o dovolj velikih zalogah premoga do konca obratovalne dobe bloka 6 odpisal kot »zlonamerno oživljanje dezinformacij«, čeprav je v zaloge tedaj dvomilo celo pristojno ministrstvo. Zdaj v zaloge dvomi tudi računsko sodišče, ki ugotavlja, da bo šesti blok ob zagotovljenih zalogah premoga tekom svoje življenjske dobe lahko obratoval le na 75 odstotkih svojih kapacitet. Ta zadeva se je po domače reševala že leta 2006, minister Vizjak je v zgoraj omenjenem aneksu k energetskemu dovoljenju namreč spremenil formulacijo 8. člena. »Osnovno pogonsko gorivo energetskega objekta je lignit,« se je spremenilo v »osnovno pogonsko gorivo energetskega objekta je mešanica lignita in črnega premoga (do 10%).« Pri tem se moramo zavedati, da imamo zaloge lignita v Sloveniji in v največji meri prihajajo iz Premogovnika Velenje, ko pa govorimo o črnem premogu, imamo najverjetneje v mislih tega uvoženega iz Indonezije, ki ga pri nas trenutno kuri ljubljanska toplarna TE-TOL, ki sicer ni deležnik skupine HSE.

STA

Julija odstopil direktor PV, funkcijo še opravlja

Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije nas je opozoril, da je 9. 7. 2015 na 24. redni skupščini delničarjev družbe PV podal odstopno izjavo predsednik uprave PV Ludvik Golob, ki je obvestil udeležence, da odstopa z mesta predsednika uprave. Čeprav to piše v notarsko overjenem zapisniku, ki ga hranimo v uredništvu, je uprava PV v sporočilu za javnost odstop pred poldrugim mesecem včeraj zanikala z besedami, da je Golob o odstopu zgolj razmišljal, ni pa odstopil.

Košorok priznava: »Odpovedal je nadzor.«

»Dejstvo je, da je v tem projektu odpovedal nadzor,« je za STA dejal generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok, ki pa se ob tem odreka lastni odgovornosti, češ da je leta 2012 prevzel že praktično zaključeno investicijo: »Okoli 75 odstotkov investicije je bilo izvedene, 90 odstotkov vseh pogodb podpisanih in s tem dejstvom smo se ukvarjali zadnji dve leti oz. dve leti in pol.«

STA

Denar bodo našli pri komercialnih bankah

»Delamo na tem, da zagotovimo dolgoročno ustrezno strukturo financiranja za celotno skupino. Naš načrt je, da bodisi z izdajo obveznic bodisi z najetjem dolgoročnega posojila pri komercialnih bankah zagotovimo likvidnost za najmanj tri do pet let, s čimer se iskanje pozitivnega epiloga te zgodbe olajša, ker se lahko osredotočimo samo na poslovanje družbe,« je zaključil Košorok.