Svet

Nekdanji predsednik ZDA Carter spregovoril o svojem raku

sta/mv
20. 8. 2015, 21.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nekdanji predsednik ZDA Jimmy Carter je danes v Atlanti odkrito spregovoril o svojem raku na možganih, ki so mu ga odkrili 3. avgusta, takoj po tistem, ko so mu odstranili rakasto tvorbo na jetrih. 90-letni Carter je dejal, da je imel čudovito življenje in da je pripravljen na vse, kar bo prišlo.

wikipedia

Na tiskovni konferenci v Atlanti je bil dobre volje in se je šalil, da je po dolgem času spet slišal številne ljudi, kot so nekdanji še živeči predsedniki ZDA, pa drugi politiki in sedanji predsednik Barack Obama. Vsi so mu zaželeli hitro in uspešno okrevanje. Svoje delo za Carterjev center, ki po svetu širi demokracijo, človekove pravice in pomaga revnim, bo zmanjšal na minimum in se bo naslednje tri mesece povsem posvetil zdravljenju. Rakaste pege na možganih, ki so velike po dva milimetra, mu bodo skušali odstraniti z obsevanjem. Dejal je, da bolečina še ni prehuda in se ne počuti slabega ali prizadetega. Ko so mu odstranili raka na jetrih, si je oddahnil, nato pa še isti dan izvedel, da ima raka na možganih. "Mislil sem, da imam le še nekaj tednov življenja, ampak sem bil miren. Imel sem čudovito življenje in vse je v božjih rokah. Pripravljen bom na vse, kar lahko pride," je dejal. Carterjev center je 3. avgusta sporočil, da je imel 39. predsednik ZDA uspešno operacijo, med katero so mu odstranili neopredeljeno majhno maso na jetrih. Takratna prognoza je bilo popolno okrevanje. Še vedno ni znano, od kje rak izvira, vendar pa sumijo na melanom oziroma kožnega raka, ki so mu ga sicer pozdravili. Carter je bele polti in pegast, živi pa na sončnem jugu ZDA in veliko potuje po svetu.

Veljal je za poštenjaka

Carter je vodil ZDA od leta 1977 do leta 1981. Veljal je za poštenjaka, zaradi česar je tudi premagal Geralda Forda, ki mu Američani zaradi pomilostitve Richarda Nixona niso zaupali. Vendar pa je bil Carter zelo neučinkovit predvsem na področju zunanje politike in Američani so po enem njegovem mandatu izbrali Ronalda Reagana. Zaradi svojega dela je leta 2002 dobil Nobelovo nagrado za mir. Rak je sicer bolezen, ki je močno prisotna v Carterjevi družini. Za rakom na trebušni slinavki so umrli njegov oče, brat in sestra.