Slovenija

Kdo je Tončku požgal barako?

Janja Ambrožič
20. 8. 2015, 20.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V gozdičku na Mirni je zagorela lesena baraka, ki so jo pred približno petimi leti sokrajanu Antonu Križmanu, ki ga domačini poznajo pod imenom Tonček, postavili Mirnčani.

J. A., arhiv DL

»Tonček nikoli ni bil v njej, saj ne prenese zaprtih prostorov, on svoj mir najde v naravi,« je povedal mirnski župan Dušan Skerbiš in dodal, da se je zadnje čase tam sukala mladina. Uganka ostaja, kdo je barako požgal.

Tudi iz poročila PU Novo mesto tega ni mogoče razbrati. »Trebanjski policisti so bili o požaru obveščeni 4. avgusta nekaj po 20. uri. Ugotovili so, da je popolnoma zgorel leseni objekt, velikosti 12 kvadratnih metrov. Vzrok požara do tega trenutka še ni ugotovljen,« je sporočila tiskovna predstavnica Alenka Drenik.

SAMOTAR S HIŠO

Župan je nedavno zagotovil, da bo občina ostanke barake odstranila iz gozda. »Pa saj nikoli ni služila tistemu, komur je bila namenjena. Če bi Tonček hotel živeti v hiši, bi lahko, ker jo ima na Mirni,« je dodal.
Tončka je pred leti nesrečen splet okoliščin pripeljal do samotarskega življenja. Vsak dan ga je mogoče videti, kako med Mirno in Šentrupertom pobira smeti, ki jih kopiči po kupih. Kdor ga ne pozna, bi se ob srečanju lahko nelagodno počutil, vendar domačini vedo, da ni nevaren.

J. A., arhiv DL

ŽELI LE SVOJ MIR
Pred leti so se z namenom, da mu pomagajo, sestali predstavniki trebanjskega CSD in krajani, pa tudi lokalni trgovec, ki je edini, kateremu zaupa. Tonček je takrat izrazil željo, da ga pustijo pri miru, in so ga, čeprav vsi ves čas vsaj malo bdijo nad njim.

Požar, ki je uničil barako, ga tako ni prizadel, je pa škoda, da je objekt, ki bi lahko služil komu drugemu, postal le kup ožganih desk.