Svet

Severna Koreja pripravljena na vojno

STA/G.G.
21. 8. 2015, 07.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po včerajšnji zaostritvi razmer na korejskem polotoku, je severnokorejski voditelj Kim Džong Un danes svojim vojakom ukazal, naj bodo pripravljeni na vojno.

Reuters

Medtem ko se analitiki sprašujejo, če gre le še za eno v nizu provokacij med Severno in Južno Korejo, je voditelj izoliranega severnega dela korejskega polotoka po poročanju severnokorejske državne agencije KCNA razglasil polvojašjo stanje. Ob tem je tudi postavil pogoj za ohranitev miru – Južna Koreja mora prekiniti s propagandimi delovanjem na mejnem območju med državama.

Južna Koreja je nedavno po 11 letih prek zvočnikov na meji med državama znova začela predvajati propagandna sporočila, namenjena Severni Koreji. Po navedbah Seula je Severna Koreja v četrtek napadla zvočnike, Južna Koreja pa je v odziv na domnevni raketni napad izstrelila več deset izstrelkov.

Odnosi med državama so se v zadnjem času zaostrili. V Seulu so prepričani, da je Severna Koreja odgovorna za eksplozijo dveh min na demilitariziranem območju med državama, v kateri sta bila v začetku meseca huje ranjena dva južnokorejska vojaka. Severna Koreja je vpletenost zanikala in zagrozila z obstreljevanjem zvočnikov na meji.