Slovenija

V strankah zadržani pri izjavah glede novega arbitra

M.J.
10. 8. 2015, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pred četrtkom, ko naj bi padla odločitev o imenovanju novega arbitra, so parlamentarne stranke v izjavah zadržane. Svojih stališč ne razkrivajo. V kabinetu premierja Mira Cerarja pojasnjujejo, da vlada možnosti proučuje, za katero se bo odločila, pa naj bi bilo znano na četrtkovem sestanku pri Cerarju.

STA
"Težko rečem kaj pomembnega, vsi poznamo ministra, vsi ga poznajo, mislim, da je izbral neprimeren čas," je dejal Cerar.

Premier se po tokratnem odstopu slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško, Ronnyja Abrahama ni odločil pozvati parlamentarnih strank, naj predlagajo kandidate za arbitra, kot je to storil po odstopu Jerneja Sekolca konec julija. Stranke sicer takrat te možnosti niso izkoristile. Tako kot tedaj tudi zdaj v več strankah predvsem poudarjajo odgovornost vlade in odločitev glede nadaljnjih korakov Slovenije prepuščajo njej.

Vlada bo tako s svojo odločitvijo v četrtek predvidoma "le" seznanila predstavnike parlamentarnih strank. Kot so za STA pojasnili v kabinetu predsednika vlade, vlada sicer proučuje tri možnosti ravnanja Slovenije, in sicer, da Slovenija za novega arbitra poišče uglednega tujega pravnika, da za arbitra imenuje domačega strokovnjaka ali da imenovanje arbitra prepusti predsedniku arbitražnega sodišča.

Zunanji minister Karl Erjavec je sicer že minuli teden nakazal, da bo Slovenija arbitra pravočasno imenovala. Rok sodišča naj bi se sicer iztekel 20. avgusta.

V četrtek zjutraj se bodo sicer najprej s Cerarjem sestali predstavniki parlamentarnih strank. Sledila bo nujna seja odbora za zunanjo politiko. Na dnevnem redu je zgolj ocena trenutnega stanja in informacija o nadaljnjih aktivnostih v zvezi z arbitražnim sporazumom med slovensko in hrvaško vlado. Zatem bo še seja vlade, na kateri naj bi padla končna odločitev Slovenije glede imenovanja novega arbitra.

Z vprašanjem slovenskega člana arbitražnega sodišča se Slovenija sooča že drugič v nekaj tednih. Jernej Sekolec je namreč s tega mesta odstopil po objavi posnetkov prisluhov njegovih telefonskih pogovorov s slovensko agentko na sodišču Simono Drenik 22. julija, iz katerih je bilo razbrati, da jo je obveščal o podrobnostih zaupnih razprav na arbitražnem sodišču.

Slovenska vlada je nato v nekaj dneh imenovala novega člana arbitražnega sodišča v skladu z arbitražnim sporazumom, k čemur jo je pozval tudi parlamentarni odbor za zunanjo politiko. Novi slovenski arbiter Ronny Abraham, sicer predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu, pa je prejšnji teden presenetil z odstopom.