Slovenija

Prvi sindikalist v UKC od Baričiča najprej pričakuje izboljšanje vzdušja med zaposlenimi

M.J.
10. 8. 2015, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predsednik Sindikata kliničnega centra Ljubljana Matija Cevc od novega v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Andreja Baričiča pričakuje, da bo izboljšal vzdušje v kliničnem centru oz. preobrnil trend nezadovoljstva in depresivnosti pri zaposlenih. Kritičen pa je do tega, da je največja zdravstvena ustanova v državi spet dobila začasno vodstvo.

STA

Potem ko je Simon Vrhunec kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja vodil Univerzitetni klinični center (UKC) dve leti, je na njegovo mesto tudi kot v. d. generalnega direktorja stopil Andrej Baričič.

Po Cevčevem mnenju to pomeni, da se v doglednem roku ne bo nič zgodilo. "V mandatu vršilca dolžnosti ne more nihče niti začeti dolgoročnih ukrepov kaj šele končati. To je samo izgubljanje časa," meni vodja hišnega sindikata.

Cevc se Baričiča se spomni iz časov, ko je bil član sveta UKC. "Takrat so imeli člani sveta revolucionarne ideje, kaj je treba narediti," je dejal. Cevc kot "rojen optimist" sicer čaka, kaj bo storil Baričič na vrhu UKC, a dodaja, da je bil doslej še vsakokrat razočaran. "Vsi so marsikaj obljubljali, naredilo pa se je malo. Temeljni cilj je bil, da so preživeli iz mandata v mandat," je kritičen.

Po njegovih besedah se v strukturi UKC v preteklosti nič ni spremenilo na bolje. "Še vedno nimamo standardov in normativov. Vodstvo vedno govori o tem, da je vedno več zaposlenih, mi pa trdimo, da nas je malo," je opozoril in pojasnil, da se nadure pri zaposlenih le dodatno kopičijo, medtem ko je vodstvo pred dvema letoma obljubljalo, da jih bo spravilo na nič. "Ljudje so pregoreli. Vedno več jih je na bolniških odsotnostih. Tisti, ki delajo, pa so še bolj pregoreli. To je začaran krog, ki se vleče že leta in leta," je dodal.

Od novega v. d. generalnega direktorja pričakuje, da bo preobrnil trenutni trend nezadovoljstva in depresije pri zaposlenih, torej da bodo zaposleni dobili zagon.

Za izjavo Baričiča za Sobotno prilogo Dela, da bi lahko "razdrl vse sedanje pogodbe nad 10.000 evri", in da se bo boril za to, da bodo zdravniki delali samo v UKC, Cevc pravi, da je "čisto v oblakih".

Za Vrhunca pa Cevc pravi, da ni ravno vesel, da odhaja, saj še ne ve, kako se bo izkazal Baričič. "Tudi ko je Vrhunec prišel, so bili veliki obeti, ampak prišel je v to institucijo, ki je zelo zacementirana. Marsikaj tukaj bi bilo treba podreti in potem na novo sezidati," meni.