Slovenija

Valenčiču ne bodo sodili

Samo Strel
10. 8. 2015, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Državno tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo zoper novinarja Televizije Slovenija Erika Valenčiča zaradi suma izdaje tajnih podatkov Sove.

Matic Zorman

Višja državna tožilka Mojca Gruden je novinarja Valenčiča te dni pisno obvestila, da je kazensko ovadbo, ki jo je zoper njega zaradi kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov vložila Slovenska obveščevalno-varnostna agencija, zavrgla, »ker naznanjeno dejanje ni kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti«.

2 tedna po »premieri« Koalicije sovraštva je novinarja Erika Valenčiča doletela kazenska ovadba Sove.

Valenčič je status osumljenca pridobil, ker naj bi v dokumentarnem filmu Koalicija sovraštva z objavo dokumenta o skrajnih skupinah razkril tajne podatke Sove. Ta je kazensko ovadbo vložila dva tedna po »premieri« dokumentarca, februarja 2014, ko je agencijo vodil Stane Štemberger. Valenčič se je na zaslišanju na državnem tožilstvu konec januarja branil z molkom. Za to se je odločil, ker ne bo »nikoli izdal svojih virov«, hkrati pa je napovedal, da si bo prizadeval za večjo zaščito novinarjev.

Oktobra nov zakon

Oktobra bo sicer začel veljati spremenjeni kazenski zakonik, ki novinarje razbremenjuje kazenske odgovornosti za objavo tajnih podatkov, kadar prevlada javni interes.